Samling kring semlorna
Inför fettisdagen nästa vecka har en grupp teaterfolk med semlor som speiclaintresse provsmakat ur årets skörd. Efter mer än två timmars total fokusering satte de sina stenhårda poäng.
Siv Eriksson, Rune Jacobsson och Renate Stridh tar en första titt på semlorna.
Foto: Patrik Lundin
I vanliga fall brukar de stega in på konditorier och undersöka även hur semlorna presenteras i montern och om personalen är serviceinriktad.
Nu presenteras de för åtta olika semlor som ligger på numrerade tallrikar men varifrån de kommer får de inte veta.
- Å, va härligt, som jag har längtat, ropar Rune Jacobsson, skådespelare på Teater DaCapo.
Men än kommer det att dröja innan någon av dem tar sin första tugga.
- Titta på florsockret! Det ser airbruschat ut, säger Anna Lilja som är maskör på Upsala stadsteater.
- Ja, det ger ett livlöst intryck, som om den är konstgjord, säger Siv Eriksson, skådespelare på Teater DaCapo.
Det första intrycket är viktigt, liksom florsockret, och de är inte nöjda.
- Florsockret ser ut som bakpulver, konstaterar Rune Jacobsson.
Sen är det locket som ska sättas under luppen.
- Ooops, florsockret sitter kvar även när man vänder på locket, säger Siv Eriksson.
Det tycker de inte är bra.
- Men man ser kardemumman och det är ett plus, säger Göran Engman, skådespelare på Upsala stadsteater.
För söt
Så äntligen börjar det dra ihop sig till avsmakning. Renate Stridh, som är producent på Teater DaCapo, tar fram kniven och delar semlorna. Alla får var sin och tar en rejäl bit i munnen, de tuggar, smakar och smackar med tungorna.
- För söt! Vad är det för smak på mandelmassan egentligen? säger Mia Björner, rekvisitör, Upsala stadsteater.
- Bullen smakar deg, ogräddad, säger Göran Engman.
- Den duger i krig, säger Mia Björner.
Innan det är dags att sätta poängen upptäcker Rune Jacobsson att han spillt florsocker på sin skjorta och det blir en liten paus. Då passar Siv Eriksson på att borsta tänderna, hon vill bli av med en kemisk eftersmak.
Första semlan får nöja sig med betygen noll, ett, två och tre. Skalan går till fem.
- Den semlan var en tråkig start på dagen, säger Göran Engman.
Kanske skadad i transporten
Nästa semla får mycket klagomål för sitt utseende. Men de har visst förbarmande med den - kanske är den transportskadad.
@3a Text:- Man ska inte döma hela semlan efter utseendet. Men den är ful, fast en aning naivistisk, säger Rune Jacobsson.
Samma procedur igen. Och så hylltestet. Det ingår i bedömningen av florsockret och går till så att man, efter en tugga av locket, kontrollerar hur mycket florsocker som trillat ner på bröstet på den som äter. Sockret ska snöa ner lite lätt för att semlan
ska bli godkänd, men inte för mycket.
- Nej, den klarade inte hylltestet, onödigt generöst med florsocker, nästan lavinfara, säger hylltestaren Anna Lilja när hon borstar av sig på magen.
Och så håller de på. Ingen semla får högsta betyg på allt. Alltid är det någon detalj som inte faller dem i smaken eller blicken. En semla ser ut som en rumpa, en annan har ihåligt lock, en tredje har en bulle som smakar papper. En har en fin gräddad skorpa medan en annan klonkar i tallriken.
Det bästa vore att ta olika delar och sätta ihop en idealsemla. En av semlorna har den bästa bullen, en helt annan har godast grädde.
Billig och prisvärd
Men resultatet visar att två semlor är överlägsna och att en av de billigaste är klart prisvärd.
Under timmarna som gått har gruppen varit totalt fokuserad, pratat oavbrutet och ingen mår det minsta dåligt efteråt. De verkar inte ens mätta.
Mia Björner längtar efter resultat så att hon får veta vilken hon avslutningsvis ska äta en hel av.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!