Sallad med mycket kärlek
Det finns sallader och sallader. Somliga säljs i plastlådor nästan överallt, är intetsägande och består mest av pasta, medan andra är proppfulla av olika smaker. Vi åker till Karolina Sparring i Stockholm för att ta reda på hur en sallad ska lagas med omsorg.
Sallad med myntamorötter, ägg, broccoli, bulgur, krutonger och caesardressing.
Foto: Hans E Ericson
Med mynta, chili och citron blir det nästan alltid bra, sammanfattar hon, som själv aldrig varit särskilt mycket för sallad, tills hon själv (nödd och tvungen) började uppfinna dem.
Miljöförvaltningen sade stopp för matlagning med värme i den lilla lokal hon nyss startat verksamhet i. Över en natt fick hon bestämma sig - lägga ner eller köra kallt.
- Jag trodde inte att det skulle hålla. Och det försvann en del gäster, men kom också nya.
Första salladen blev av bulgur, varmrökt lax, ägg, krutonger och örtagrådsdressing. De sju åren på Café Arom i Stockholm har givit mängder av nya sallader, kända gäster och en egen kokbok, som i sin tur tagit henne till Tokyo.
- Jag har lärt mig vad som behövs för en god sallad. Det viktiga är kontraster: hårt, sött, syrligt ? Vi använder enormt mycket örter.
Grunden i hennes salladstallrikar är alltid matig: bulgur, linser, couscous eller bönor. Pasta blir det i enstaka fall. Sedan lägger hon till något sött och något salt som bryter av. På toppen något krispigt, som oftast blir nötter. Örter har hon alltid, i alla sallader. Det får inte kännas torrt, så oljor och dressingar är minst lika viktiga. På Arom brukade tre sorters bröd få räcka: ett riktigt gott knäckebröd, lantbröd och mörkare danskt rågbröd.
Banan funkar inte
Om man vill göra salladerna vegetariska brukar det oftast vara lättast att byta ut till exempel skinka mot en rejäl bit ost. Banan gör sig däremot inte i sallad, kan hon konstatera efter ett par försök. Det får inte heller bli för köttigt, så några rejäla biffar hamnar inte på tallrikar från Arom.
- Jag tycker fortfarande att det kan vara tråkigt med vattnig isbergssallat, trista gurkor och tomater ... det måste vara kärlek i sallader!
Sommaren är roligast för en salladssmakare, menar Karolina Sparring. Med jordgubbar och färska frukter i överflöd är det lätt att inspireras. Citron, fetaost och mandlar är lätta och somriga smaker, medan det på vintern kan kännas gott med lite tyngre som skinka och ädelost.
Om sallad för somliga är foder för bantare eller något man snabbt att slänga ihop när ork och tid tryter, är Karolina Sparrings inställning en helt annan. Hon lagar bara sallad när hon har gott om tid.
- Men jag tycker nog att det smakar lika bra med sallad året runt.
Fotnot: Just nu är Café Arom stängt och letar ny lokal för att utöka verksamheten.Mer info: www.aromcatering.com
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!