Färskt bröd, färgglada sallader och röror i skålar står på bordet i Niklas Engemars kök hemma i Fålhagen. Han är kökschef på Dryck och Bistro Hijazz och har erbjudit sig att förevisa en trevlig dejtmiddag. Plock i form av fräscha grönsaksrätter tycker han är en utmärkt inledning på en lovande kväll med en potentiell ny livskamrat. Sallader kan tillredas i förväg, så man undviker att stå i köket för mycket.
– Syftet är ju att umgås och lära känna varandra, menar Niklas Engemar.
Härnäst på menyn står bräserat lammlägg. Långkok passar eftersom det kan stå på svag värme och sköta sig själv medan man tar för sig av plockmaten. Sedan kan man hjälpas åt med något moment, till exempel skala potatis.
– Att göra saker tillsammans kan vara en isbrytare.
Också för sin egen skull finns det fördelar med att inte krångla till det. Niklas Engemars tips är att välja recept man känner sig säker på.
– Hellre enkelt och gott än avancerat och misslyckat. Antagligen är man lite pirrig, då är det fel tillfälle att testa nya maträtter.
Dessutom kan det bli spänt om den som bjuder hem någon för första gången har tagit i för mycket, menar han. Att försöka imponera med en storslagen och påkostad middag skapar lätt kravkänslor.
– Hummer och champagne kan vänta tills saken är klar.
Den som har begränsade matlagningskunskaper kan med fördel spara på sitt bästa recept, så att inte dejten blir besviken vid andra middagen. Det näst bästa kan vara det bästa att börja med.
– Varför inte ha några äss i rockärmen, säger Niklas Engemar.
Samtidigt är det inte fel att visa att man har ansträngt sig med första middagen.
– Många är stolta över sin köttfärssås. Men det har nog dejten blivit bjuden på förut, så man kanske ska våga sig på lasagne istället.
Efterrätt tycker Niklas Engemar är ett måste. Han har förberett hasselnötsparfait med äppelkompott i timjan.
– Bara för att den är så jäkla god!
Hans förslag på dryck är italienskt Barberavin, som passar till mycket. Äppelmust är ett utmärkt alkoholfritt alternativ.
Viktigt att tänka på är förstås att fråga i förväg om det finns något som dejten inte äter. Om hen ändå inte verkar tycka om maten tycker Niklas Engemar det är bäst att inte göra någon affär av det.
– Då kanske det förstör. Men om personen inte vill äta något alls fall får man väl koka snabbmakaroner istället.
Har du själv fått någon på fall med mat?
– Haha, det vet jag inte. Vad man bjuder på är nog inte avgörande för framtiden, men visst är det poppis att kunna laga mat. Min nuvarande flickvän lockade jag med framgång att stanna över natten genom att lova korv med bröd till frukost.
Sigrid Asker
Recept
Samtliga recept är generöst beräknade för två personer. Eventuellt blir det lite över till en matlåda.
Haydari - turkisk morotsröra
3 morötter, rivna på grova sidan av rivjärnet
1,5 msk torkad mynta
olivolja till fräsning av morötterna
1 msk pressad citron
salt och vitppeppar efter smak
50 g fetaost
1 dl turkisk yoghurt
Fräs de rivna morötterna med mynta, salt och peppar i olivolja utan att det tar färg, men tills morötterna känns mjuka. låt den pressade citronen koka in. Låt svalna. Finfördela fetaosten och blanda med morötter och yoghurt. Smaka av med salt och pressad citron. Den här röran mår bäst av att stå till sig i kyl några timmar.
Sallad med fetaost och grillade grönsaker
100 g fetaost
1 st röd paprika
1 st rödlök
5-10 cm zuccini
5-10 cm gul zuccini
5-10 cm aubergine
15 cocktailtomater
1 kruka färsk mejram
olivolja
Skär paprikan i stora bitar och rosta med skalet uppåt under ugnens grillelement på hög värme , 250C till skalet är delvis bränt. Låt svalna och skala sedan paprikan, och skär i bitar. Skär zuccini och aubergine i skivor, salta, dra några varv med svartpepparkvarnen och ringla lite olja på. Grilla i grillpanna på hög värme så att grönsakerna får fina grillränder. Skär rödlöken och fetaosten i centimeterstora bitar och dela cocktailtomaterna en eller två gånger beroende på storlek. Plocka all mejram och vänd ihop salladen med olivolja, smaka av med flingsalt och svartpeppar från kvarn.
Sallad med fänkål, gurka och granatäpple
15 cm gurka
1/2 liten fänkål
1/2 granatäpple
1 st citron
1 litet knippe persilja, finhackad
1 msk olivolja
salt och finmalen vitpeppar
Hyvla fänkålen tunt med mandolin eller vass kniv. Riv skalet på citronen, pressa saften ur en citronhalva, häll på olivoljan, salta och peppra och massera fänkålen med detta tills den känns mjuk. Skala och kärna ur gurkan, skär i grova kuber och blanda i fänkålen tillsammans med granatäpple och persilja.
Bräserat lammlägg
2 st lammlägg
1 st morot
1 liten bit rotselleri
2 vitlöksklyftor
1 rödlök
2 msk tomatpuré
3 dl vatten
3 dl vitt vin
1/2 dl balsamico
1 msk honung
4 persiljestjälkar
timjan, lagerblad
salt och peppar
Bryn läggarna runt om med salt och peppar i en stekpanna. Lägg i en ugnsfast gryta, skala och skär grönsakerna i grova bitar och lägg i även dom tillsammans med övriga ingredienser. Koka upp på spisen, lägg på lock och ställ in i ugnen i 150C värme. Låt bräsera i ugnen ungefär två timmar till köttet släpper från benet. Lyft ur köttet och sila buljongen. Reducera buljongen till önskad konsistens och smak, och reglera själv balansen med honung, salt och eventuellt lite mer balsamico.
Hasselnötsparfait
50 g hasselnötter
50 g strösocker
90 g strösocker
2 st äggvitor
1,5 dl vispgrädde
Smält strösockret i en stekpanna, ha i hasselnötterna när sockret är gyllenbrunt. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna. Mixa sedan de karamelliserade nötterna grovt i en matberedare, det ska vara bitar med lite "tugg" kvar, mixa ej för fint.
Vispa äggvitor tillsammans med det andra sockret med elvisp till en marängsmet. Det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att det rinner ur när det är färdigvispat.
Vispa grädden och vänd försiktigt ihop med marängen och nötterna. Häll smeten i valfri form och frys minst 6 timmar, gärna längre.
Äpplekompott med timjan
2 äpplen, gärna Gravensteiner
0,5 dl vitt vin
0,5 dl syltsocker
timjan - repade blad från 10 kvistar
Skala och kärna ur äpplena. Skär i grova bitar, 2 x 2 cm. Koka på medelhög värme med vitt vin, syltsocker och timjankvistar. Låt småkoka i ca. 10 minuter och ha mot slutet i timjanbladen. Kyl och plocka ut timjankvistarna. Servera med hasselnötsparfaiten.