Saftig och smakrik kyckling
Majskyckling är mycket saftigare och smakrikare än vanlig kyckling. På restaurang har den funnit ganska länge, men nu är det dags att laga den hemma.
Foto: Ulrika Ekblom
Att de heter majskyckling beror på att de är uppfödda bland annat majs som gör skinnet lite gulare och smaken så fin. Men som med all annan kyckling ska den inte tillagas för länge, då blir den torr. En majskyckling på cirka 1 500 g räcker till 4-6 portioner beroende på vad man gör för rätt av den.
Investera gärna i en digital termometer för att få perfekt resultat. För ben, lår och klubba gäller att vid cirka 82 grader är den färdig, medan motsvarande temperatur för bröstfilé och lårfilé är cirka 72 grader. Om du till-lagar hel fågel ska du ta för vana att kontrollera temperaturen i låret eftersom bröstköttet blir färdigt fortare. Låret är fetare och har ben och leder runt som gör att det tar längre tid.
När kycklingen är färdig ska köttsaften vara klar och utan rosa inslag om du sticker med en sticka. Ett annat knep är att köttet ska släppa lätt från lårbenet. Detta gäller också för "vanlig" kyckling.
Men ta inte bort skinnet vid tillagningen. Skinn och ben ger god smak. Såklart är det upp till var och en att äta skinnet eller ej.
Ett krux med majskyckling är att den ofta är slut i butikerna. Varför är det så?
- Majskyckling är dyrare att föda upp och än så länge passar den inte alla uppfödare, säger säger Maria Donis, vd för branschorganisationen Svensk Fågel.
- Dessutom är det brist på majsfoder. Lönsamheten ligger i att sälja styckade detaljer men än så länge är inte efterfrågan lika stor på klubbor och vingar som på filé. Därför är det inte ekonomiskt möjligt att föda upp mer än ett begränsat antal.
Föds majskycklingarna upp utomhus och finns det ekologisk uppfödning?
- Majskycklingar går inte ute generellt och jag känner inte till att någon föder upp ekologiska majskycklingar. Om det finns är det i mycket blygsam skala.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!