Så fixar du studentbuffén

Syrenerna står i blom, studentmössorna är på. Med blandade känslor av frihet och lite oro över att stå på egna ben är det en stor dag för många av våra duktiga ungdomar. Det är väl värt att firas.

Foto: Emma Eriksson

Mat & dryck2012-05-10 08:00

Så gott som alla som har barn kommer någon gång att ställas inför faktumet att barnet är så pass vuxet så de har gått ut gymnasiet. Kan tänka mig att det är med blandade känslor man står där med den obligatoriska skylten med bebisfoto på den lilla telningen och tänker "jag vaggade väl nyss den där lilla killen/tjejen till sömns, eller?".

Själv har jag sisådär fem år kvar. Men firas ska i alla fall alla dessa duktiga ungdomar som kämpat i skolan i så många år. För de flesta väntar ytterligare några år på universitet eller högskola så det är lika bra att fira ordentligt att första etappen är avklarad.

Studentdagen brukar vara hektisk och festföremålet själv brukar slitas mellan släkt och andra vänners uppvaktningar. Kommer ihåg själv hur jag sprang mellan festerna.

Eftersom dagen brukar vara lite som ett öppet hus är det smart att bjuda på buffé. Då är det en del man bör tänka på. Hitta mat som är enkel att förbereda, gott om sittplatser och generöst tilltaget. De klassiska bufférätterna kallskuret, paj, sallad och dessert är säkra kort.

Man kan alltid uppdatera rätterna med nya smaker.

Tänk på att ha rikligt att dricka om det är varmt. En stor alkoholfri bål passar utmärkt som grund. Jag brukar göra iste av smaksatt te utblandat med någon lättdryck och alkoholfri cider. I med en massa frysta bär, is och myntablad samt kanske några ätliga blommor och du har en given succé.

Jag har gjort en buffé för 10 portioner som du lätt kan dubbla och öka på ytterligare. Lägg gärna till bröd, ost och ett stort vackert fruktfat.


RECEPT



Rostbiff med balsamicodressing, parmesan och goda tomater

10 portioner.

Du kan givetvis göra din egen rostbiff men att köpa färdig är enkelt. Att rulla skivor till portioner gör det lätt för gästerna att ta.
 
700 g grillad rostbiff i tunna skivor
½ dl balsamvinäger av god kvalitet
1 dl olivolja
2 msk flytande honung
2 rivna vitlöksklyftor
250 g blandade små tomater
2 dl grovt riven parmesan
färsk oregano
flingsalt och nymald svartpeppar
 
Rulla två skivor rostbiff till portionsrullar och lägg på ett stort fat så du får ett utrymme för tomaterna i mitten. Vispa ihop balsamvinäger, olja, honung och vitlök. Dela tomaterna i halvor. Lägg tomterna i mitten på fatet. Vid servering ringlar du över dressingen över både kött och tomater och strör på lite flingsalt och nymald peppar. Toppa med parmesan och färska oreganokvistar.


Senapspotatis
10 portioner.


Denna ger en härlig smak på potatisen med två sorters senap. Kan serveras varm eller kall.
 
1, 4 kg färskpotatis
4 msk osötad grov senap med hela korn
2 msk fransk senap
2 dl hackad bladpersilja
1 dl olivolja
flingsalt
 
Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatisen och dela den om de är stora. Lägg det i en långpanna. Blanda senapssorterna, persilja och olja och klicka över potatisen. Vänd runt och rosta cirka 20 minuter tills de är gyllene. Skaka plåten en gång under stektiden. Salta generöst.


Grön vårsallad med green goddess-dressing
10 portioner.


En vacker vårsallad med en gudomlig dressing. Dressingen och förvälla sparris kan du göra i förväg men lägg ihop salladen precis innan servering.

2 hjärtsalladshuvuden
100 g rucola
500 g grön sparris
1 granny smith-äpple
olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar

Green goddess-dressing
1 kruka persilja
1 kruka basilika
1 näve rucola
saft och rivet skal från
1 citron, helst ekologisk
2 vitlöksklyftor
1 tsk flytande honung
1 dl olivolja
2 dl turkisk yoghurt
salt och nymald svartpeppar efter smak
 
Börja med dressingen. Lägg bladen från persiljan och basilikan tillsammans med rucolan i en matberedare. Tillsätt saft och skal från citronen. Skala och tryck till vitlöksklyftorna med sidan av kniv så de mosas lite. Lägg det i matberedaren tillsammans med honungen och oljan. Mixa slätt medan du klickar i yoghurten. Smaka av med salt och peppar.
Skär av roten från hjärtsalladen och bryt loss de fina små bladen. Lägg det i en stor skål och blanda i rucolan. Bryt av den nedersta torra delen på sparrisen och förväll stjälkarna cirka 3–4 minuter i lättsaltat vatten. Spola dem i iskallt vatten. Dela kraftiga stjälkar på längden. Vänd runt i lite olivolja och flingsalt. Ställ åt sidan.
Skär äpplet i tunna skivor och lägg bland salladsbladen. Salta och peppra och klicka i cirka 3 matskedar av dressingen. Blanda runt och lägg upp på ett vackert fat.
Toppa med sparrisen och klicka över ytterligare lite dressing. Servera resten till.




Melon-taleggiospett
20 stycken.

Oemotståndliga! Taleggio är en smakrik italiensk ost. Brie funkar också men blir inte lika raffinerat.
 
1 cantaloupemelon,
cirka 800 g
400 g taleggio
1 kruka basilika
20 små cocktailpinnar av trä

Dela och kärna ur melonen och skär den i kuber. Skär osten i 20 kuber. Varva två melonkuber och en ostbit med basilikablad mellan på varje spett.




Spenatpaj toppad med rökt lax serveras med romsås
10 portioner.


När man har kesella i degen blir det lättare att skära pajen och den smular inte.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl flytande smör-rapsolja
250 g Kesella (10%)
rivet skal av 1 citron, gärna ekologisk
1 krm salt

Fyllning:
2 msk olivolja
300 g färsk spenat, sköljd
3 ägg
2 dl crème fraiche (34 %)
150 g riven lagrad ost
1 krm salt och nymald svartpeppar

Dekoration:
200 g kallrökt lax i skivor.
Dessutom 1 rektangulär eller rund pajform med löstagbar kant.

Romsås:

3 dl gräddfil
2 dl crème fraiche
2–3 msk färskriven pepparrot
1 burk, ca 75 g löjrom eller annan rom
nymald svartpeppar efter smak

Nyp ihop mjöl, smör-rapsolja, kesella och salt i en skål eller använd matberedare. Arbeta ihop till en elastisk deg och platta ut degen till en platta. Klä in i plast och kyl den 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut pajdegen i en smord form. Förgrädda pajskalet i cirka 15 minuter. Sänk värmen till 175 grader. Hetta upp oljan och stek spenaten mycket hastigt i omgångar så den blir mjuk. Låt den rinna av i durkslag och pressa ur överflödig vätska med baksidan av en sked. Lägg i pajskalet och strö över osten. Vispa ihop ägg och crème fraichem tillsätt salt och peppar och häll det i pajskalet. Grädda cirka 20–25 minuter. Låt svalna. Toppa med laxen. Blanda ihop ingredienserna till romsåsen och servera till.




Rabarber- och citronlycka
10 portioner.


Gör kompotten och lemon curden dagen före festen. Desserten kan läggas upp någon timme innan gästerna kommer och förvaras på en bricka i kylen. Köp färdig lemon curd om du inte vill göra egen.

500 g rabarber
2 1/2 dl strösocker
2 krm Bourbon vanillapulver, alt 1 urskrapad vaniljstång
3 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt
2 dl lemon curd, gärna hemgjord
10 delade jordgubbar
myntablad

Skär rabarbern i bitar och lägg i en kastrull med socker och vanilj. Låt det koka upp under omrörning, sänk värmen och rör tills det börjar vätska. Låt det sjuda utan lock tills vätskan som bildas kokar ihop så det tjocknar. Låt svalna och kyl.
Vispa grädden tjock och blanda i yoghurten. Kyl ett par timmar. Varva kompott, gräddblandningen och lemon curd i små glas. Toppa med en delad jordgubbe och garnera med ett myntablad.


Lemon curd
Om du vill göra själv.

rivet skal och saft från 4–5 ekologiska citroner, (ca 1 1/2 dl)
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 äggulor
100 g osaltat smör

Sjud skal, saft och socker tills sockret löst sig. Låt svalna.
Vispa ihop ägg och äggulor och vispa i citronblandningen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Det får absolut inte koka då blir det äggröra. Klicka i smöret och rör tills det tjocknar. Låt svalna helt och kyl.

Studentbuffé 2012

– Rostbiff med balsamicodressing, parmesan och goda
tomater
– Senapspotatis
– Grön vårsallad med green goddess-dressing
– Melon-taleggiospett
– Spenatpaj toppad med rökt lax serveras med romsås
– Rabarber- och citronlycka

Matnyttigt
Så här mycket går det åt
Kött: 70–100 g per person
Kyckling: en stor filé räcker till 2–3 pers
Grönsallad: 50 g per person
Dressing och sås: 2–3 msk per person
Ost: 20–30 g per person
Bröd: 2 skivor per person
Bål: 2 dl per portion
Vin: Räkna 5–6 glas per flaska.

Innehåller buffén fler än fem rätter går det oftast åt ännu mindre.

Tänk även på att tidpunkten för festen gör att människor är olika hungriga. Bjuder man på lunch är folk oftast hungrigare än om man bjuder på mat klockan 15. Är det mycket tonåringar går det åt mer mat än om det är pensionärsfest.

Några smarta buffétips
- Tänk på att
om det i recept står 1 portion är det inte lika med 1 person. En person kan äta två portioner så tänkt generöst när du beräknar.
- Duka i nivåer, det ser fint ut att exempelvis ta fram en gammal trälåda att ställa på bordet och ha saker på.
- Använd gärna engångstallrikar men riktiga glas och bestick känns trevligast. Linda servetter runt besticken så går det fortare för gästerna att ta maten. Ställ dem i fina krukor.
- Lägg udda mönstrade dukar omlott och lite kors och tvärs på bordet. Det ger ett levande intryck.
- Blanda gärna porslin och glas ur dina gömmor.
- Köp is i påsar. Det finns på de flesta affärer. Bra till både dryck och på fat under maten så den håller.
- Sätt gärna ut "conversation pieces" på borden som refererar till studenten. Till exempel några gamla skolböcker, en kär leksak, skolfoton. Det får ingång samtal.
- Håll snyggt på buffébordet. Det finns inget tråkigare än halvtomma fat, kladd och smulor. Det ska vara inbjudande.
- Ta hjälp! Be någon vän baka ett bröd till exempel, låna grannens kyl. Kanske några av barnens vänner vill tjäna en slant på att plocka, diska och fylla på så du själv kan delta i festen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!