Så fixar barnen sin egen mellis
Nästa vecka börjar skolan igen och med det långa dagar som kräver energipåfyllning. Häng med ett gäng tioåringar när de fixar snabba, goda och nyttiga mellanmål i Liselotte Forslins kök.
Foto: Emma Eriksson
- Var finns yoghurten?
- Hur varmt ska vattnet vara?
Frågorna haglar över matkreatören Liselotte Forslin, som bjudit in åtta stycken fjärdeklassare från Sverkerskolan. Barnen ska laga lite roligare mellanmål än vanligt. På menyn står fruktsmoothie, fruktsallad och pizza.
Skolan har hälsotema och barnen får undervisning i hur mat, prestation, sömn och ork hänger ihop. Mycket teori på skolschemat. Men här i Liselotte Forslins kök är det "learning by doing" som gäller.
I ena änden av köket står Hanna Fällman och Axel Henriksson och måttar upp yoghurt till fruktsmoothie gjord på melon, blåbär och hallon.
- Jag har druckit smoothie på morgonen men då har mamma fixat iordning, säger Hanna Fällman.
Axel Henriksson, som skär upp bananer för glatta livet, berättar att han brukar ta en macka till mellanmål hemma. Här kör han i gång mixerstaven på högsta effekt. I plastbägaren förvandlas bär, banan, yoghurt och mjölk till en läcker och mättande dryck.
- Häftigt! utropar han.
Vid köksön har Maxim Thoré parkerat sig med en hög apelsiner, granatäpplen och andra godsaker till fruktsalladen.
- Det här är en apelsinfilé, säger han och provsmakar en klyfta.
Han brukar käka macka eller Billypizza till mellanmål. Och han är inte ensam. Kompisarna äter också smörgås, yoghurt och flingor eller inget alls efter en lång dag i skolan.
- Många flingsorter innehåller för mycket socker. Det är som att äta kakor. Då är det bättre med en fruktsallad, säger Liselotte Forslin.
I mellanstadiet och uppåt är många barn ensamma hemma efter skolan. Då är det föräldrarnas ansvar att köpa hem mellanmålsmat som går att variera, menar Liselotte Forslin.
Bra att ha hemma är färsk och torkad frukt, frysta bär, naturell yoghurt, keso, nötter (för den som tål) och frön, till exempel pumpafrön och solrosfrön.
Att fixa denna "trerättersmeny" av smoothie, pizza och fruktsallad. Är det svårt?
- Man blir i alla fall inspirerad, säger Maxim Thoré.
- Om det är gott skulle jag göra det varje dag, men det vet jag inte än, säger Elin Thunberg innan det det är dags att hugga in och provsmaka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!