Roten till det goda
Rotfrukternas tråkstämpel måste bort! UNT:s matskribent Liselotte Forslin manar till kamp för de små primörerna och bjuder på såväl lyxrötter med tryffel och parmesan som fransk fisk med aioli och rotsaker.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Höstprimörerna är här. Passa på och frossa i det mustiga rotfrukterna som förtjänar att få tråkstämpeln bortskrubbad. Gynna gärna torghandlarna, där kan du hitta fina lokala sorter.
I de trendigaste restaurangkök har rotfrukterna länge regerat i form av exempelvis små soppshots, chips och ljuvliga puréer.
Det är lätt att fastna i rotfruktsgratängen men de läckra primörerna kan varieras så mycket mer. Det allra enklaste är förstås att rosta ett gäng blandade rötter i ugnen med god olivolja och flingsalt. Sedan kan du variera genom att smula över feta-, eller chèvreost, ringla över honung på slutet, eller att blanda i örter och oliver. Passar utmärkt till lammet eller kycklingen. Prova även att låta några små tärningar av rökt sidfläsk av hög kvalitet steka med. Mums till stekt majskyckling. Får du rester över så blanda med rucola samt kokt bulgurvete, quinoafrön eller couscous och du har en härlig lunchsallad att äta med en klick smaksatt Keso till exempel.
Kokta rotfrukter kan mosas med potatis till en smakfull variant. Vill du vara extravagant så är ett par matskedar riven lagrad ost inte dumt att röra i.
Att koka morötter eller rödbetor i hönsbuljong och mixa till soppa är gott. Smaksätt med apelsin till morötterna och tranbärsjuice till rödbetorna. Eller gör en snabb röd linssoppa och blanda i förkokta kålrötter och lite kokosmjölk och röd curry för en het asiatisk variant.
Glöm för all del inte jordärtskockorna! Okej, de är jobbiga att skala men väl värda besväret. Förutom att koka till soppa smakar de helt fantastisk att rosta. Ät som tillbehör eller som här med tryffelolja och hyvlad parmesanost som lyxig förrätt. All kärlek till rötterna!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!