Rosmarinstekt lammytterfilé med rödvinssky och chèvregratäng

Lammytterfilé är ofta ganska tunn och platt. Du kan förbereda tidigare på dagen genom att hastigt bryna köttet runtom och sedan låta det gå klart i ugnen precis innan servering.8 personerCa 1 kg lammytterfilé1 kruka färsk rosmarin, alt 3 msk torkadsalt och nymald svartpepparsmör- eller rapsolja till stekningChèvregratäng med jordärtsskockaSom en vanlig potatisgratäng men med chèvre och jordärtsskocka för en lite annorlunda god smak som passar väl till lammet men även till nöt. Självklart kan du skippa jordärtskockorna om du vill. Förbered gärna en dag i förväg och värm innan servering.1 kg fast potatis250 g jordärtskockor1 gul lök3 vitlöksklyftor200 g chèvre5-6 dl blandad grädde av valfri sort samt mjölk (50/50)salt och nymald vitpepparFärsk fikonsalsa5-6 färska fikon3 msk krämig balsamico från plastflaska1/2 krm salt1 tsk flytande honung

Mat & dryck2006-12-28 00:00
Lammfiléer: Sätt ugnen på 175 grader. Putsa filéerna från ev hinnor och fett. Hacka rosmarinen fint. Klappa in köttet med rosmarin, flingsalt och rejält med nymald peppar. Hetta upp matfettet i en stor panna. När fettet tystnar läggs köttet i och bryns några minuter runtom tills det får fin färg. Ställ in i ugnen och sätt i en ugnstermometer, gärna digital. När den visar 65 grader är köttet rosa. Tag ut det och låt det vila innan du skär upp centimetertjocka skivor.

Rödvinssky
När du brynt köttet hälls 3 dl rött vin i pannan tillsammans med 2 dl stark kalv-, eller oxbuljong. Vispa och låt det koka samman 3-4 minuter. Sila över till en kastrull och smaka av med salt, peppar och lite socker. Rör i en sked smör. Red av med 1-2 tsk potatismjöl utrört i lite vatten. Servera en sked eller två på varje portion kött.

Gratäng: Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och jordärtskockorna och lägg det i en skål med vatten eftersom. Tag upp och skär eller hyvla det i tunna skivor, gärna i matberedare eller med mandolin. Skiva löken och hacka vitlöken. Lägg det skivade och hackade i en skål, blanda och salta och peppra väl. Skär osten i tunna skivor. Smörj en form och varva blandningen med osten. Avsluta med potatisblandningen högst upp. Häll över grädd- och mjölkblandningen och sätt in formen mitt i ugnen i ca 45 minuter. Lägg på folie om det börjar bli bränt. Känn med en kniv om potatisen är mjuk.

Fikonsalsa: Skölj fikonen väl och skär dem i klyftor. Blanda med balsamico, salt och honung.





Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!