Sensommarslöa getingar surrar i köket kring en skål med skivade nektariner, hallon och vinbär. Vid spisen står Hugo Haamer von Hofsten, tolv år och lägger upp nystekta plättar på ett stort fat. Till det bjuds sirap eller honung som ringlas över plättar och fruktsalladen. Det smakar sommar och det mättar fint på eftermiddagen.
I hallen i familjen Haamer von Hofstens hus i Kimsta strax utanför Arlanda trängs grusiga löpardojor och träningskläder i många storlekar och färger.
– Vi håller på med någon slags träning allihop och alla har vi olika tider. Nu vet jag i alla fall att barnen får i sig vettiga mellanmål efter skolan innan de far vidare, säger Josefine Haamer von Hofsten.
Hon jobbar deltid som hemkunskapsfröken och har skrivit flera kokböcker anpassade efter de åldrar som barnen varit i.
Det började redan i slutet av 1990-talet med Annas & Hugos barnmatsbok och har sedan fortsatt med flera kokböcker med fokus på föräldrar och barn.
– I takt med att de egna barnen växt så har nya behov uppstått. Därför blev det en mellisbok nu. Många barn kring tio år och uppåt väljer att inte gå på fritids utan går hem själva. Och då ska de äta mellanmål innan de vanligtvis ska vidare till träningar eller kompisar. Och ska de inte vidare kan det dröja några timmar innan det blir middag.Mellanmål är nödvändiga, säger Josefine Haamer von Hofsten.
Eftersom Josefine Haamer von Hofsten är lärare hörde hon sig för bland barnen vad de vanligen äter till mellis. Det visade sig att många barn värmer färdiga piroger i mikron eller brer mackor och dricker mängder med mjölk. Vanligaste pålägget var smör och ost.
Då föddes idén till Mellisboken. Barnen Hugo Haamer von Hoffsten och Carla Haamer von Hoffsten och deras kompisar har varit med och skapat recept och testlagat allt i kokboken och tipsar också om hur matlagningen blir enklare och säkrare.
– Det är ju mycket roligare att laga något som man har fixat själv och är man ensam hemma i köket får man göra det på sitt eget vis. Man liksom äger köket. Visst har jag bränt mig någon gång fast det gör ju vuxna också, säger Hugo.
Mamma Josefine berättar att hon vet att föräldrar ibland oroar sig för hur det ska gå när barnen ska hantera vassa knivar och ugn eller spis när föräldrarna själva inte är hemma, men barn kring tio år klarar det alldeles utmärkt om man bara visar dem hur de ska göra för att inte göra sig illa.
Och det går att börja tidigare än tioårsåldern. Redan en treåring kan prova att skala morötter och andra grönsaker med egen skalare eller skära till en fruktsallad med mindre kniv och lagom mjuka frukter. Carla har fått vara med i köket så länge hon kan minnas:
– Vi ska ändå laga mat resten av livet så varför inte börja tidigt? Just nu är jag mest inne på hemlagat godis som jag dekorerar med allt jag kan hitta. Det är riktigt kul, säger Josefine Haamer von Hofsten.
Stekt frukt
Det här receptet går att variera hur mycket som helst. Jordgubbar, plommon, päron, mango de flesta frukter går att steka.
2 portioner
Det här behöver du:
2 äpplen
2 ananas, ringar, färsk eller på burk
2 nektariner
1 tsk kanel
1 msk smör
1 msk honung
Ta fram:
Vass kniv
Skärbräda
Stekpanna
Stekspade
Två djupa tallrikar
Två gafflar och skedar
Så här gör du:
1. Skölj frukten.
2. Ta bort kärnhus och skär frukten i lika stora bitar så att de går att äta med en gaffel.
3. Sätt plattan på hög värme.
4. Klicka i smöret i stekpannan.
5. När smöret har smält och slutat fräsa lägg i frukten och ringla på honungen.
6. Stek frukten i cirka 5 minuter. Rör försiktigt om hela tiden då honungen gör att frukten lätt kan brännas.
7. Krydda med kanel.
8. Servera som det är eller till yoghurt eller glass.
Omelett
Det är lätt och gott att göra omelett och så går det att variera i det oändliga. Det är egentligen bara att pilla i det du gillar, som skinka, champinjoner, ost, salami, tomat, lök eller bacon.
1 portion
Det här behöver du:
Grundrecept på omelett:
2 st ägg
½ dl mjölk
2 tsk olivolja
½ kryddmått salt
Grovmalen peppar
Ta fram:
Skål
Visp
Kniv
Stekpanna
Så här gör du:
1. Knäck äggen i en skål och häll i mjölken.
2. Hacka eller riv det du vill ha i.
2. Vispa runt ägg, mjölk, din favoritingrediens, salt och peppar.
3. Sätt på plattan och stek äggblandningen i stekpannan på mellanhög värme.
4. När äggen inte är rinniga längre är omeletten färdig.
Fattig riddare med honung
Bjud på något riktigt gott.
1 portion
Det här behöver du:
En grov rostmacka
1 st ägg
1 tsk smör
Flytande honung eller sirap
1/2 msk solrosfrön eller
1/2 msk linfrön
1 dl blåbär, hallon, björnbär eller någon annan god frukt färsk eller fryst
Ta fram:
Bunke
Gaffel
Visp
Spis
Stekpanna
Smörkniv
Så här gör du:
1. Vispa upp ägget i en bunke.
2. Tryck ner rostbrödet i äggvispet.
3. Sätt på spisen på medelhög värme, lägg i smöret i stekpannan.
När smöret tystnat lägg i den äggdoppade toasten.
Häll på solroskärnor eller linfrön eller både och.
6. Vänd brödet med hjälp av en gaffel när den fått lite färg.
7. Ringla honung eller sirap på brödet och ät den med bär.
Minipizza
Minipizzorna går att göra på massor av olika sätt. Här kommer ett förslag.
Med mozzarella
1 portion
Det här behöver du
1 skiva grovt bröd
1 msk tomatpuré
2 skivor skinka
2 skivor mozzarella
½ tsk basilika
Ta fram:
Ugn eller mikro
Bakplåtspapper
Plåt
Smörkniv
Äggskärare
Grytlapp
Stekspade
Tallrik
Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Ta fram en plåt.
3. Lägg bakplåtspappret på plåten
4. Bred tomatpuré på den grova mackan.
5. Krydda mackorna med basilika och oregano.
6. Lägg på ditt favoritpålägg.
7. Skiva osten eller mozzarellan i tunna skivor och lägg på mackan.
8. Lägg mackorna på plåten.
9. Nu ska plåten in i mitten av ugnen i 8 minuter.
10. Tänk på att mozzarellan eller osten är varm, så låt mackorna svalna lite innan du äter!
Tips! Här är det riktigt smidigt att använda mikron. Ta en tallrik och lägg på mackan och så in i mikron på full effekt i 1 minut.
Müsliscones
De här sconesen blir mumsiga som kakor.
4 stycken
Det här behöver du:
2 dl müsli
2 dl dinkelmjöl eller grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 g smör
1 dl filmjölk eller yoghurt
Ta fram:
Ugn
Plåt
Bakplåtspapper
Bunke
Decilitermått
Teskedsmått
Gaffel
Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Klä en plåt med bakplåtspapper.
3. Blanda ihop alla ingredienserna med en gaffel.
4. Smeten ska vara kletig så blanda inte i mer mjöl!
5. Dela degen i fyra delar och platta ut dem på plåten.
6. Stick i dem med en gaffel.
7. Ställ in plåten i mitten av ugnen och ställ klockan på 12 minuter.
8. Ta ut plåten med en grillvante eller grytlapp.
9. Ät dem nästan med en gång med smör och ost eller med sylt.
Banan och chokladdryck
1 portion
Det här behöver du
3 dl mjölk
1 banan
2 tsk kakao
Ta fram:
Mixer, stavmixer eller matberedare
Decilitermått
Glas
Så här gör du:
1. Skala bananen och lägg i mixern.
2. Mät upp choklad och mjölk och häll i mixern.
3. Kör mixern tills bananen är helt mosad och chokladen fördelat sig.
4. Servera i ett stort glas.