Dessutom har rökt fisk en fantastisk förmåga att sätta piff på annan mat. Det behövs bara en enda liten fiskstjärt för att få den där härliga, djupa, rökiga tonen på hela konkarongen.
Oftast serverar man ju rökt fisk som den är och med något litet tillbehör. Men i dag har jag hittat på några andra snabba och enkla rätter där den rökta fisken gör skillnaden. Sallader, smörgåsar, omeletter, potatismos, såser, pastarätter - rökt fisk kan ge smak åt det mesta.
För du vet ju själv hur man luktar efter att ha suttit intill en brasa. I tusentals år har människan känt till att utnyttja röken som smaksättare och tillagningsmetod. Besöker du ett traditionellt rökeri är det lätt att imponeras över vilken kunskap och djupa traditioner som ligger bakom resultatet.
Och det är skillnad på rökt och rökt. Vid varmrökning försvinner inte lika mycket vätska ur fisken och den blir saftigare. Kallrökt fisk tillagas egentligen inte utan torkas av röken och får en saltare och lite mildare röksmak.
Vilket man föredrar är så klart en smaksak, men själv tycker jag att varmrökt fisk är klart underskattad och borde vara vanligare ute i butikerna.
Dock ett varningens ord: Titta alltid på datumet om du köper vakuumförpackad rökt fisk. Tillverkarna anser att den håller i all evighet, vilket kan innebära en risk för att den farliga listeriabakterien får chans att växa till sig.
Köp därför helst nyrökt fisk i lösvikt och kolla datumet ifall den är förpackad. Det ska vara så nära tillverkningsdatumet som möjligt.
Vissa säger att gravida, ammande och svaga äldre inte ska äta rökt fisk över huvud taget, och när det gäller vissa fisksorter ska man inte äta dem för ofta med tanke på miljögifterna. Titta på Livsmedelsverkets hemsida om du är orolig.
I mina recept här intill är det som sagt väldigt lite fisk för väldigt mycket smak. Och det fina i kråksången är att du kan använda vilken sorts fisk du än kommer över till vilket som helst av recepten.
Så åk inte förbi det där rökeriet längs vägen nästa gång. Stanna till och köp med dig lite extra smak hem. Ett enkelt knep till succé.
Recept
Pyttipanna med varmrökt lax och rödbetor
En enkel men förtjusande variant på pyttipanna där fisken ger smak åt det enkla sällskapet.
4 portioner,
15 minuter
Cirka 300 g varmrökt lax
1-2 msk riven pepparrot
1 1/2 dl crème fraiche
1 dl inlagda rödbetor, tärnade
2 msk kapris
smör
olivolja
2 stora gula lökar, finskurna
500 g kokt potatis, tärnad
salt
nymalen svartpeppar
1 knippa bladpersilja, hackad
2 salladslökar, finskuren
citronklyftor till servering
1. Blanda pepparrot och crème fraiche. Smaka av.
2. Blanda rödbetor och kapris.
3. Hetta upp lite smör och olja i en stekpanna. Tillsätt lök och låt den få lite färg. Låt sedan potatisen steka med tills den får lite yta. Salta och peppra.
4. Bryt fisken i mindre bitar och lägg ned på slutet så att den precis blir lite varm. Strö över persilja, salladslök och rödbetsblandningen. Servera med pepparrotskrämen och citronklyftor.
Dalarömacka
2 portioner,
10 minuter
Skärgårdens svar på ett danskt smörrebröd. Fantastiskt gott. Hittar du rökt sik blir det ett suveränt alternativ.
2 böcklingar
smör
2 skivor kavring eller annat mörkt bröd
1/2 rödlök, finhackad
2 msk skuren gräslök
1 äpple, finhackat
cirka 3 msk sikrom
2 äggulor
1 citron
nymalen svartpeppar
ev. dillvippor
1. Rensa böcklingen fri från skinn och ben. Bred lite smör på brödet och lägg på fina böcklingbitar.
2. Blanda rödlök, gräslök och äpple. Lägg på en klick sikrom och gör en liten grop på vardera macka.
3. Knäck äggen och häll över gulan i ena skalhalvan. Ställ skalhalvorna i de små groparna.
4. Garnera med citron, svartpeppar och eventuellt lite dill.
Omelett med rökt makrill, chèvre och sparris
En härlig omelett med skön försommarkänsla. Rökta smaker passar förvånansvärt väl till getost. Vilken rökt fisk som helst funkar fint.
2 portioner
15 minuter
1 rökt makrill
1 knippe grön sparris
6 ägg
1 dl crème fraiche
1 dl gräslök, strimlad
salt
nymalen svartpeppar
smör
100 g chèvre
2-3 rädisor, tunt skivade
1. Bryt av de träiga delarna på sparrisen och förväll den i saltat vatten i 1-2 minuter. Spola med iskallt vatten, låt rinna av och torka försiktigt med hushållspapper.
2. Vispa ihop ägg, crème fraiche, hälften av gräslöken, salt och peppar. Låt gärna stå en stund.
3. Hetta upp smör i en stekpanna (gärna teflon). Slå i smeten och stek varsamt tills omeletten börjar stelna lite i botten.
4. Bryt makrillen i bitar och fördela över omeletten tillsammans med sparrisen. Klicka över getost. Ställ in i ugnen under grillelementet och låt omeletten få lite färg.
5. Strö över resten av gräslöken och rädisorna precis före servering. Knäckebröd är gott till.
Tips!
För en matigare känsla kan du steka lite kokt potatis i pannan innan du häller på äggsmeten.