Rödbetsbröd med äpple och hasselnötter

2 limpor eller 20 små bullar1 dl hel dinkel 10 g jäst 2,75 dl vatten 120 g rödbeta (skalad, rå form) 120 g äpple Ca 7 dl fullkornsdinkelmjöl 25 g grovt hackade hasselnötter (eller andra nötter/frön) 1,5 tsk salt

Mat & dryck2008-11-06 00:32
1. Häll kokande vatten över dinkeln och låt den stå och dra i 3-4 timmar.
2. Skär rödbetan i bitar. Koka mjuk i vatten. Häll av och låt svalna. Mixa rödbeta, äpple och vatten till en puré. Lös jästen i purén.
3. Låt dinkeln rinna av i en sil.
4. Blanda dinkel, puré och mjöl i assistent och arbeta ca 13 minuter på låg hastighet.
5. Tillsätt saltet, öka hastigheten, och arbeta ytterligare 5-8 minuter till en smidig deg som formar sig till en boll. Tillsätt nötterna och kör en minut till. Täck bunken med plast och låt vila 1-2 timmar i kylskåp.
6. Baka ut till 20 bullar eller två bröd som läggs i brödformar. Låt jäsa ca 90 minuter till. Grädda bullarna på het plåt i 250 grader 6-10 minuter och limporna i 200 grader i 30 min. Låt svalna på galler utan bakduk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!