Riksprojekt granskar trendmat
Trendig mat som bönor, linser och olika slags mandel ska nu granskas av Livsmedelsverket. Nästa års riksprojekt ska försöka kartlägga i vilken utsträckning cancerframkallande mykotoxiner kan finnas i produkterna.
Syftet med undersökningen är att öka kunskapen om mögel och mykotoxiner ibland annat torkade baljväxter. Det är livsmedel som allt fler köper. Inte minst vegetarianer och invandrare är storkonsumenter.
Förhandling om gränsvärde
Med undersökningen vill verket få ett bättre underlag för att bedöma risker med mögel och toxiner i de aktuella produkter. Ett annat mål är att granskningen ska ligga till grund för arbetet med att ge bättre stöd till kommunerna i att utföra den offentliga kontrollen av livsmedel.
—Vi hoppas också att undersökningen ska ge oss ett bättre underlag i förhandlingarna inom EU med att ta fram gränsvärde för mykotoxiner i baljväxter. I dag finns inga sådana för aflatoxin och ratoxin, säger Monica Olsen, biolog vid Livsmedelsverket.
Hundratals prover
Prover ska hämtas från livsmedelsbutiker. Förhoppningen är att kommunerna i genomsnitt tar minst tre prover vardera vilket innebär att hundratals prover ska analyseras. Pistaschnötter, hasselnötter, sötmandel, kikärter, röda och gröna linser, vita och röda bönor, gula ärtor och bovete ska provtas.
I EU finns gränsvärden för mögelgifter i en lång rad livsmedel som spannmål, nötter, mandel och torkade frukter.
—Toxinerna är cancerframkallande. Man kan inte helt säkert säga var gränsen går för hur mycket som är farligt att få i sig. Men de gränsvärden som finns är satta efter vad som ansetts rimligt att komma ned i förekomst och för att ge ett bra skydd för konsumenten. EU har kritiserats av andra länder för att vi infört dessa låga gränsvärden, säger Monica Olsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!