Kristina Dunder tog över sin odlingslott i våras och då fanns bara vinbärsbuskarna kvar från den förra hyresgästen. I täppan, som tillhör odlarkollektivet Ekebyodlarna i Hågadalen , har det hunnit komma upp mängder av blomkål, squash, sockerärtor, olika sorters sallader, rabarber, potatis.... Det är knökat på 60 kvadrat och växer så det knakar.
– Jag är i princip självförsörjande på potatis och sallad, säger hon, som aldrig räknat timmarna hon lägger ner.
När hon flyttade från hus till lägenhet ville hon ha en kolonilott som kompensation för trädgården hon blev utan. Det enda hon beklagar är att broccolin och blomkålen drabbats av ohyra.
– Man måste håller efter och vara här hela tiden, annars hinner det hända en del otrevliga saker. Men salladen har klarat sig fint.
Innan hon satte ut alla plantor fick hon kämpa med spaden för att komma någon vart med den stenhårda lerjorden. Den luckrade hon sedan upp med gödselpepprad matjord och det gav resultat. Särskilt potatis, sockerärtor, rabarber och squash har varit tacksamt i år. Det roligaste är att se när det växer och märka av växtkraften på bara en dag.
– Och så är det roligt med en tillåtande miljö, alla är så avslappnade här.
Ett stenkast därifrån sitter Daniel Rashid och softar. Han blickar ut över ett hav av romansallat, mangold, squash, gröna bönor, mandelpotatis, iransk basilika och gurka. Ja det är ingen ände på allt. Inne i växthuset odlar han vattenkrasse, paprika och tomat.
– Jag äter inte upp allt, nej det är mest roligt att hålla på. Det mesta ger jag till grannar och vänner.
I fjol var skörden bättre, även om han inte klagar på årets resultat. Trots kall juli och stekheta juli har det varit en bra odlingssommar.
Han har haft sin lott i 10 år och lever sitt liv här på sommaren. Det han inte lärde sig från sin pappa, som var månskensbonde i Iran, det är inte värt att veta. Familj och vänner skickar fröer från Iran, sånt som inte finns att få tag på här i Uppsala.
– Det är en helt annan smak på iransk basilika, mycket mildare. Den ska man äta med ris och kebab, säger Daniel Rashid och tittar med njutningsfull blick på de blåsvarta basilikabladen.
Några täppor längre bort står Mårten Markne och inspekterar sina ägor. Han visar oss mangold, selleri, grönkål och brysselkål. En del av det han och familjen odlar finns under en väv som hålls uppe av rundade plaströr. Vävkonstruktionen ser ut som en flyghangar från ovan och syftet är att hålla ohyra borta.
– Fördelen med väv är att jorden hålls fuktig, även när det är varmt. Fast i år har vi haft problem med sniglar. De är svåra eftersom de gillar fuktig jord och tar sig in under väven.
Med tiden har han lärt sig av sina misstag. Det är så han utvecklar sitt odlarintresse. Genom att läsa på, testa och utvärdera.
– Det är väl lite av tjusningen, att jag blev intresserad av någonting jag inte trodde jag skulle fastna för.
Undrar han över något kan han också fråga runt. Folk delar med sig av sina kunskaper utan att för den skull skriva någon på näsan.
Recept
Kristina Dunder: Mor Annas squash- och äppelmarmelad
3 dl skalade och urkärnade äpplen i tärningar
1 liter skalad squash i tärningar
3,5 dl socker
1 krm ingefära
skal och saft av en halv citron
1. Varva äpplen och squash med socker i en bunke låt stå i 12 timmar.
2. Koka massan tillsammans med citronen tills frukten är genomskinlig och simmig.
3. Smaka av med ingefära.
Förvara svalt.
Daniel Rashid : Sensommarsallad
1 rödlök
1 gul lök
1 knippe basilika (ev iransk)
1 gurka (ev iransk)
En näve romansallad
10 små tomater
Dressing:
Olivolja
Citron
Salt
Peppar
1. Skiva lök, plocka av basilikabladen och hacka gurka i små bitar.
2. Riv salladen i mindre bitar och blanda om i en skål.
3. Dekorera med tomaterna.
4. Ringla lite olivolja över och krama ur saften ur en citron. Salta och peppra i önskad mängd.
Mårten Markne : Stilig skördesallad med färskpotatis, halloumi och bönor
10-15 kokta potatisar
2 schalottenlökar, rödlökar eller silverlökar
En näve blandade salladsblad
2 dl spritade bondbönor eller ett knippe färska brytbönor eller vaxbönor
1 dl sockerärter
En bit cantaloupemelon eller annan färgglad melon i tärningar eller kulor
Svarta oliver
1 dl solrosfrön
1-2 paket halloumi, skuren i tärningar
Brödskivor till krutonger, eller 1 dl färdiga krutonger
Kronbladen från några ringblommor, eller andra ätliga blommor, till dekoration
Raps- eller olivolja till stekning
Dressing:
Rapsolja, en gnutta vatten, vitvinsvinäger eller citron, dijonsenap, honung, salt, peppar och valfri örtkrydda. Vispas ihop och smakas av.
1. Skiva eller skär potatisen i bitar.
2. Skär löken i tunna skivor.
3. Blanda potatis och lök med dressingen och ställ åt sidan.
4. Sprita bondbönorna: (bryt sönder skidorna till bondbönorna och pilla ut bönorna).
5. Förväll bönorna i lättsaltat vatten en stund.
6. Låt rinna av i durkslag och skala bort den tjocka hinnan från varje böna ungefär som när man skalar mandel, ställ åt sidan. Med andra bönor: Förväll i lätt saltat vatten en liten stund. Låt rinna av, ställ åt sidan.
7. Hetta upp en torr stekpanna och rosta solroskärnorna tills de fått färg.
8. Tärna brödskivorna och stek i olja tills de blivit krispiga och fått fin färg.
9. Snabbfräs sockerärter och strö över en gnutta grovt salt, ställ åt sidan.
10. Stek halloumitärningarna gyllene i olja, låt dem rinna av något på lite hushållspapper.
11. Lägg upp blandade salladsblad i ytterkanten av ett stort fat och lägg potatissalladen i mitten.
12. Sprid ut bönor, oliver, melon och ev sockerärter över salladen.
13. Toppa precis före servering med den stekta halloumin, krutongerna och solroskärnorna.
14. Strössla över ätliga blommor.