Rekordår för karljohan i svampskogen

Hur Pia Almgren lyckades få med sig alla svamparna som hon hittade i regnet i måndags är ett mysterium. Men hon fick lite ont i axeln av att bära hem dem från skogen. Allt tyder på att det är ett fantastiskt fint karljohansår i höst.

Pia Almgren är nöjd och förvånad. Det tog henne bara fyra timmar i skogen för att få ihop den här stora högen med karljohanssvamp.

Pia Almgren är nöjd och förvånad. Det tog henne bara fyra timmar i skogen för att få ihop den här stora högen med karljohanssvamp.

Foto: Hans E Ericson

Mat & dryck2008-08-21 00:01
Hela köksbordet är täckt av karljohansvamp. Något liknande har jag då aldrig sett. De är alltifrån centimeterstora till riktiga jättar. Det måste vara ett tiotal kilo svamp som brer ut sig på bordet. Fyra timmar tog det svampkonsulent Pia Almgren att plocka dem.
-Jag har aldrig varit med om dess like, säger hon, som långpendlar från Sverige till Italien, dit hon och hennes man flyttade 1999.
-Hade jag hittat så här mycket svamp hemma i Italien hade jag inte behövt jobba på en hel månad.

Men hon kommer alltid tillbaka till Uppland på hösten. Att missa svampsäsongen vill hon inte utsätta sig för.
Att plocka svamp i Italien är en helt annan sak än i Sverige. Visserligen är sorterna i mångt och mycket desamma, men där gäller ingen allemansrätt och står det en skylt om privat område gäller det att hålla fingrarna i styr.
-Då låtsas jag att jag inte kan språket och inte förstås skylten, säger Pia Almgren, som efter pratar italienska hyggligt bra.
Att hålla sig väl med markägarna är en annan talang som hon utvecklat.
Det doftar rosmarin i köket i Fålhagen, där vi befinner oss hemma hos Cajsa Johansson, ägare till Cajsas kök. Rosmarinkvistarna har Pia Almgren tagit med sig från trädgården i Italien och de är stora nog att påminna om tallkvistar. Innan hon flyttade utomlands bodde hon just här.
Båda är alltså lika hemmastadda i köket och det är matintresset som har gjort dem till vänner sedan flera år tillbaka. Båda älskar svamp fast på lite olika sätt.

Cajsa Johansson blir salig när hon hittar kantareller i skogen.
- Det är en enorm lycka som sprider sig igenom ens kropp när man hittar de gula svamparna i skogen, säger Cajsa Johansson.
- Jag brukar också plocka kantareller men bara för att ge bort, jag vet att andra tycker om dem, säger Pia Almgren.
Hon har helt andra favoriter som hon tycker är mera spännande. Just nu är sandsoppen en av dem. Det är en svamp som de finns gott om och den smakar nästan precis som murklor, är alltså en bra ersättningssvamp till murklorna som man inte bör äta på grund av dess giftinnehåll. För att komma till sin rätt bör sandsoppen plockas som liten och vara torkad innan den tillagas.
- Mitt stora svampintresse kommer sig av att jag älskar att vara ute i skog och mark. Redan som liten fick jag lära mig olika sorters svamp av mina föräldrar, säger Pia Almgren.
Fortfarande blir hon lika exalterad som när hon var barn av att hitta goda svampar.
Tips för nybörjaren
* Se till att ha en bra svampbok och att den är aktuell. Använd inte gamla ärvda böcker. Giftgrön förändras.
* Plocka och anrätta endast svampar som du är helt säker på.
* Grovrensa i skogen. Då slipper du få med smuts, jord och larvangripna svampar hem.
* Använd helst korg men papperskasse fungerar också. Lägg inte svampen i plastpåse, då hinner svampen schansera innan du kommit hem på grund av accelererande bakterie/parasitangrepp.

Nyttiga länkar:
svampguiden. com
svampkonsulenter. se
giftinformationscentralen. se

Vad är en svampkonsulent?
Svampkonsulenter har gått svamputbildning vid Umeå universitet och är organiserade in Svampkonsulenternas Riksförbund. Det finns cirka 200 svampkonsulenter spridda över Sverige. Varje region har ett regionombud som du kan kontakta om du vill anlita en svampkonsulent nära dig. De kan ordna: kurser, utbildningar, studiedagar, föredrag, utställningar, utflykter, demonstrationer, rådgivning eller svampjour.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!