Radikal plan för att odla kött
Köttproduktion utan djur. Det låter som science fiction men kan vara verklighet om 20 år.
Det hela bygger på en tanke som inte är ny, utan redan pågår inom den medicinska sfären. Där odlar man mänskliga celler till fungerande vävnader och organ för transplantation.
För att odla en köttbit från celler behövs omogna celler från djur. Dessutom behövs ett odlingsmedium till cellerna, det vill säga mat (näring) för att cellerna ska kunna växa. Cellerna som ska används är muskelceller, det är ju djurens muskler som vi vanligtvis äter.
För att musklerna ska få rätt konsistens behöver cellklumpen röra på sig, det kan antingen ske mekaniskt genom att musklerna sträcks eller genom elektrisk stimulans. Det sista som behövs är en yta som muskelcellerna kan växa på. Formen på ytan skapar också köttets form. Det nya köttet ska se ut som de köttbitar vi är vana vid att äta. Viktigt är att ytan är biologiskt nedbrytningsbar eller ätbar som till exempelvis vassle.
Bakgrunden är förstås att dagens köttproduktion står nästan en femtedel av människans totala koldioxidutsläpp i världen, enligt en FN-rapport.
- Men för att behålla den biologiska mångfalden behövs betande djur så en kombination av de nya köttet och den gamla sortens frigående boskap vore det bästa, säger Johanna Berlin.
Det är alltså djuruppfödningen som sker inomhus som skulle kunnas minskas. Och den del av djurproduktionen som till exempel sker på bekostnad av regnskogen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!