Quiche Lorraine

Deg:3 dl vetemjöl100 g smör i kuber1-2 msk kallt vatten1 krm saltFyllning:20 cm strimlad purjolök1 msk smör1/2 dl torrt vitt vin200 g rökt sidfläsk i bit150 g riven gruyèreost3 ägg3 dl vispgrädde, el hälften grädde, hälften mjölk½ krm nyriven muskotnötlite salt och nymald vitpeppar

Mat & dryck2007-11-21 23:59
Sätt ugnen på 225 grader. Kör mjöl, smör och salt i matberedare till en smulig deg eller nyp ihop för hand. Späd med vattnet tills du får en smidig deg. Platta ut degen till en platta och klä i plastfolie. Låt den vila i kylen i 30 minuter. Kavla ut degen tunt och klä formarna eller formen med degen. Skär remsor som du klär formens kanter på insidan med. Nagga degen med en gaffel och klä formens kanter med folie så sitter degen uppe bättre. Grädda ca 10 minuter tills de får en fin färg. Bryn purjolöken i smöret utan att den tar färg. Häll på vinet och låt det koka in. Tag upp och lägg i en skål. Skär bort det mesta fettet från fläsket men låt lite vara kvar för smak och konsistens. Tärna det fint och bryn det utan matfett så det blir knaprigt. Vispa ihop ägg, grädde och kryddor. Fördela den rivna osten, fläsket och purjon i pajskalen. Skeda över äggstanningen och grädda ca 15 minuter beroende på formstorleken tills äggstanningen stelnat. Serveras ljummen, gärna med en så kallad "mesclun" — blandade fina små sallatsblad med vinägrett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!