Pumpan utmärkt i matlagning

Nu är det högsäsong för pumpor. Kerstin Danielsson ger sig i kast med den utmärkta ingrediensen.

Kerstin Danielsson lagar mat med pumpa, bland annat pumpasoppa.

Kerstin Danielsson lagar mat med pumpa, bland annat pumpasoppa.

Foto: Tor Johnsson

Mat & dryck2008-10-30 07:00
Efter frukosten med te och rostat bröd är det skönt att ta en promenad till torget där det säljs ljung, vintergröna kransar och pumpor. En utskuren pumpa med värmeljus lyser upp fint i mörka halloweentider. Med sina läckra färger och former är de dekorativa i fruktskålen eller på yttertrappan.
Sedan är det dags att fylla matkassarna med middagsmat. Och i mataffären står de också, upptravade som gigantiska orange meloner. Pumpor. Visst har man hört talas om pumpasoppa och att släktingarna i Amerika äter pumpapaj på halloween. Men vad är pumpor för något egentligen och hur tillreder man en pumpa?

Pumpan är släkt med melon och gurka och härstammar från Amerika där den odlades av indianer. Det finns många olika sorter, allt ifrån små prydnadspumpor till jättepumpor som väger hundratals kilon. Det orange köttet är fullt med vitaminer och mineraler.
Pumpans kärnor är riktiga "superfrön" som innehåller mycket mineraler, vitaminer, protein och omättat fett. Pumpakärnorna är goda att ha i bröddegen samt strö på brödet när man bakar. De är också goda att strö i sallader och i müsli. Som snacks är det gott att rosta dem med lite olja och flingsalt. Själva pumpan kan bakas, rostas, mosas, stekas, syltas med mera.

Det märks att pumpan är släkt med melonen, när man ska skära till ätbara bitar av pumpan gäller det att skala den och sedan skrapa ur kärnorna samt det lite trådiga runt om kring kärnorna. Sedan är det inga konstigheter när det kommer till tillagningen.
Mina frivilliga provsmakare som aldrig hade aldrig smakat pumpa tidigare blev glatt överraskade över både pumpasoppan och pumpamuffinsen. Pumpan är en söt och saftig smakbärare som trivs väldigt bra ihop med andra smaker, gärna lite syrligare och starkare som i nedanstående sopprecept där citrus och sambal oelek har fått koka med.
Jag börjar också förstå varför amerikanarna är så förtjusta i bakverk med pumpa. De kryddiga pumpamuffinsen blir saftiga och får en spänstig konsistens från det mosade pumpaköttet.
Rostade pumpakärnor ger god smak och nerrört i lite färskost blir det en nötig röra, som är gott på brödet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!