Pumpa i olika former
Till halloween står lyktor av pumpa lite varstans och lyser upp mörkret. Men det är dumt att slänga bort köttet. Det kan tillagas på en massa olika sätt. Och det kan handla om mycket mat.
Kockarna Joakim Karlsson och Tobias Wolfer lagar mat på pumpa.
Foto: Pelle Johansson
I dörröppningen till lunchrestaurang Promat i Uppsala ligger en annan orange pumpa, visserligen av mer
ordinär storlek, men den är inte helt vanlig ändå.
Det är en sort som heter cucurbita pepo på latin och brukar kallas mat- och bakpumpa, till skillnad med den mer välbekanta halloweenpumpan som heter cucurbita maxima.
Mat- och bakpumpan fick kocken
Joakim Karlsson av sin morbror som äger en handelsträdgård. Den smakar ungefär som halloweenpumpan men är lite krispigare i konsistensen. Med den i sin ägo var det bara att börja
experimentera.
- Det är väldigt roligt att laga mat med en så färgglad grönsak. Dessutom går det att göra så mycket med den och allt går ju äta allt utom skalet, säger
Joakim Karlsson.
Att hitta på rätter med pumpa var alltså inget problem för Joakim Karlsson. Tillsammans med kollegan Tobias Wolfer valde de att göra kakor, soppa, salsa med fläskkarré, en sallad och så rostade de fröna i ugnen.
Tobias Wolfer har i många år arbetat på familjeföretaget Kungsgrillen i Uppsala men sedan i april satsar han på egen lunchrestaurang.
- Salsan på pumpa passar bra till alla kryddiga kötträtter, säger Joakim Karlsson.
- Och eftersom det är senap i den blir den utmärkt till julskinkan när det är dags, säger Tobias Wolfer.
På Promat serveras husmanskost lagad från grunden och inför halloween kommer pumpa att finnas med på lunchmenyn i lite olika former.
För att laga recepten bredvid krävs inte någon mat- och bakpumpa det går lika bra med en halloweenpumpa.
Fotnot: På tisdag 31 oktober är det halloween i USA. I Sverige sammanfaller ofta firandet med allhelgonahelgen.
Fakta
Pumpa
Precis som de flesta orangefärgade grönsaker innehåller pumpan mycket karoten. Den innehåller även kalium, magnesium, järn, E-vitamin och folsyra. Fröna innehåller dessutom en del protein och zink.
Pumpor bör förvaras vid 7-10 grader. Är det kallare kan de få kylskador. Hela pumpor kan lagras i månader men uppskurna bör de användas inom 3-4 dagar. Mixat fruktkött kan frysas.
Ursprungligen kommer pumporna från det Amerika där de odlades av indianer redan 8 500 före Kristus.
Den har använt både som mat, musikinstrument och behållare till vin. Till Europa kom den på 1500-talet.
Källa: Grön gastronomi
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!