Proffsens bästa sommartårtor

Tre superenkla sommartårtor proppade med bär, glass och grädde. Lagom till sommarlovet får du recepten av tre skolkökskockar som kallar sig Tre goda ting när de tävlar om Sveriges bästa skolmat.

Foto: Staffan Claesson

Mat & dryck2014-06-12 07:01

– Sommarfika är för mig gräddtårta med massor av färsk frukt och bär, säger Danya Holmgren på Tiundaskolan.
– Man sitter på en filt i gräset och har det bra. Humlorna surrar och solen skiner.... eller ja, så slår man efter mygg och myrorna kryper upp i maten, säger Inger Nilsson, Domarringens skola och skrattar.

Sinnebilden av sommar och fika i grönsgräset är mångbottnad men Charlotta Ahlén, från Gottsundaskolan, tycker att man ska hålla drömmen vid liv.
– Det blir ju så att man åker runt mer och träffar vänner och släktingar. Vi far ut på landet och då åker fikat fram. Hur mysigt som helst, säger Charlotta Ahlén.

Trion träffas i köket på Domarringens skola för att göra sina godaste sommartårtor. Det är studiedag och i dag har "bara" 247 elever från fritids ätit lunch. Annars är det minst det dubbla elevantalet.

Det ekar tomt men bakom kulisserna pågår renoveringsarbete. Värmeugnarna ska bytas ut till nya, köket ska storstädas och ute i matsalen håller några tjänstemän från kommunen på att mäta ljudnivån.

I våras tävlade de i Skolmatsgastro, en rikstäckande tävling för skolkockar som är till för att höja statusen på yrket. Uppdraget var att komponera en varmrätt, en vegetarisk rätt och en soppa med tillbehör. Tre goda ting kom till semifinal och placerade sig därmed bland gräddan av de bästa skolkockarna i landet.
– Och det är inte omöjligt att vi tävlar om två år igen. Vi älskar våra jobb och tycker det är roligt att kunna inspirera till bättre skolmat, säger Inger Nilsson, lagledare.

Hon har gjort en knäckig flarntårta med glass och bär som är mjölk- och äggfri. Glass mellan bottnarna var ett givet val, eftersom det hör sommaren till, tycker hon.
– Den är supergod och superlätt, säger Inger Nilsson.

Charlotta Ahlén valde en kombination av chokladbottnar och hallonmousse.
– Jag ville ha något syrligt bär och så gillar jag choklad. Kombinationen är oslagbar.

Den klassiska gräddtårtan som Danya Holmgren gjort är maffig, med välvispat fluff och massor av bär. Den ger ett proffsigt intryck men är enkel att göra, försäkrar hon.

Bästa tipset om man får oväntat besök?

Inger Nilsson: Då har man tårtbottnar i frysen, färdig marsancremé i kylen och en nonstop-påse i skafferiet.

Danya Holmgren: Sockerkaka, vispgrädde och jordgubbar. Där har du en snabb tårta.

Charlotta Ahlén: Eller så gör du min brownietårta med hallonmousse i förväg och har i frysen.

Recept

Knäckig flarntårta med glass och bär

Tårtbotten
150 g smör eller margarin
¾ dl socker
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn

Fylling
0,5 liter vaniljglass
Cirka 1 liter blåbär, vinbär och hallon
5 dl vispgrädde

1. Rör margarin och socker poröst.

2. Tillsätt vetemjöl och havregryn.

3. Kläm eller kavla ut till två rundlar ca 24 cm i diameter.

4. Grädda i 175 grader i 10 minuter.

5. Låt kallna på galler.

6. Efter att rundlarna har kallnat, lägg skivor av glass varvat med bär. Lägg sedan den andra rundeln ovanpå och toppgarnera med vispad grädde och bären.

Detta recept går att göra helt mjölkfritt genom att byta ut margarin mot mjölkfritt margarin, använda mjölkfri glass både mellan och ovanpå tårtan och garnera med bär.

Brownietårta med hallonmousse

Tårtbotten
120 g mörk choklad
100 g smör
2 ½ dl socker
2 ägg
1 ½ msk vaniljsocker
1 krm salt
1 ½ dl vetemjöl
Smör till formen

Hallonmousse
1 paket frysta hallon
1dl gelésocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Garnering
Vispad grädde till garnering
Färska hallon

Browniebotten

1. Sätt ugnen på 175 grader, smält chokladen och smör i vattenbad.

2. Ta från värmen, tillsätt socker och rör till en jämn smet. Tillsätt vaniljsockret och salt, vänd ner mjölet.

3. Smörj en löstagbar kant, ca 22 cm. klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten på formen.

4. Häll i smeten, grädda mitt i ugnen 25-30 minuter. Låt svalna

Hallonmoussen

1. Mixa hallonen med stavmixer eller matberedare.

2. Passera genom en finmaskig sil. Koka upp hallonpurén med gelésockret. ta från värmen, rör ner vaniljsockret.

3. Vispa grädden fluffig.

4. Vänd ner grädden i hallongelén då den har börjat stelna något, men den ska fortfarande vara lite rinnig.

5. Bred hallonmoussen över tårtbotten (låt formens kanter sitta kvar).

6. Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.

Vid servering: Lossa tårtan från formen dra ev av bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett fat. Garnera med spritsad grädde och färska hallon.

Sommartårta med kiwi, jordgubbar och björnbär

Tårtbotten
2 dl strösocker
4 st ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl
Ströbröd till formen
Smör till formen

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.

2. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.

3. Blanda mjölsorterna med bakpulvret.

4. Blanda ner mjölblandningen i äggpöset.

5. Häll smeten i formen, och grädda i 30-35 min. låt kakan stå kvar i formen en stund innan den stjälps upp på galler och får kallna.

6. Skär botten i 3 delar.

Till fyllning och garnering
6 dl vispgrädde
2 st bananer
500 g jordgubbar
250 g björnbär
2 kiwi
400 g krossad ananas
1 msk kakao

1. Vispa grädden.

2. Mosa bananerna och blanda med ca 2 dl vispad grädde samt kakaon.

3. Fördela den krossade ananasen på det understa lagret, lägg på nästa botten.

4. Bred ut banan- och gräddblandningen.

5. Lägg på det sista lagret botten.

6. Bred vispad grädde så det täcker tårtan.

7. Spritsa vispad grädde runt kanten på tårtan.

8. Garnera tårtan med jordgubbar, kiwi och björnbär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!