Premiär för UNT:s nya matbloggare
Malin Bergvall tänker jämt på mat och är unt.se:s nya matbloggare. Men innan hon började blogga fick hon utmaningen att laga fem tillbehör som passar till den mesta och som går att laga hela sommaren.
Foto: Patrik Lundin
Hon gillar verkligen att laga smårätter och kombinera dem till bufféer. På fredag kommer hon att leva ut den sortens kokonst.
Men det är inte enbart matlagningen som hon gillar, planeringen är nog så intressant. Just momentet att tänka ut vilka smaker som gifter sig är hennes grej.
- Att känna smakerna inom sig innan man börjar laga maten fascinerar mig otroligt. Det tror jag inte alla känner, säger hon.
Innan hon flyttade från Norberg till Uppsala för att plugga var Malin Bergvall totalt ointresserad av mat. Hennes mamma skickade med henne matlådor när hon bodde i korridor.
Det låter ofattbart när hon berättar. Men det var när hon pluggade till Hem- och konsumentkunskapslärare som kryddor och råvaror i otippade kombinationer började ta hennes hjärna i besittning. Innan dess använde gärna färdiga mixer. Det gör hon inte i dag. Numera kvalar hon in som matfantast och läser allt som hon kommer över i kokboksväg, tidningar och matbloggar.
- Jag gillar att experimentera och göra nya saker och brukar sällan följa ett recept slaviskt utan måste alltid testa nya varianter.
Hemma får familjen ständigt prova nya maträtter och hennes två små barn, Emil 5 år och Alma 3 år, gillar ofta läget men inte alltid.
- De tycker om när deras pappa lagar mat då blir det fiskpinnar, köttbullar och makaroner, säger hon självironiskt.
Men linssoppa, pasta med kikärter, getost och oliver går också hem hos barnen. När Emil senast fyllde år önskade han sig julbord. Fast julen var över. Och när de kommer till hamburgerställen blir barnen inte alls glada. Då vill de hellre ha vanlig mat.
För två år sedan startade Malin Bergvall sin egen blogg. Hon hade blivit inspirerad av en kollega som bloggade om annat än mat. Ett tag blev hon nästan beroende av sin dator.
- När vi reser bort en vecka börjar det klia i fingrarna att få sätta i gång och blogga igen, säger hon som fick intala sig själv att hon inte behövde göra ett nytt inlägg exakt varje dag.
Och vilken typ av recept kan vi förvänta oss framöver? Jo, mycket efter säsong, alltså grönsaker så här års, bönor och linser men det blir även fisk, kyckling och kött, lamm är favoriten just nu. Samtidigt är hon inne för indiska och nordafrikanska rätter med kryddor som kanel, spiskummin, kardemumma, koriander och saffran.
RECEPT
Filodegsknyten med västerbotten och gröna oliver
Filodegsknyten kan varieras i det oändliga och blir alltid en succé till drinken eller på buffén. Det är pilligt att göra men definitivt värt besväret! Går att förbereda och värma strax innan kalaset. Kan även serveras kalla.
(ca 30 st)
3 dl riven Västerbottensost (cheddar eller lagrad prästost fungerar också bra)
200 g cream cheese, naturell
2 dl hackade gröna oliver
1 pkt (250 g) kyld filodeg (eller fryst som du tinat)
Till pensling och garnering:
1 ägg
solrosfrön + sesamfrön
Blanda ingredienserna till fyllningen.
Klipp filodegsarken i avlånga remsor (klipp varje ark i tre remsor på tvären). Arbeta med ett ark i taget och låt resten ligga under fuktad handduk (degen torkar snabbt och går lätt sönder). Lägg en klick fyllning i nederkanten på en remsa. Vik in kanterna och rulla ihop. Lägg med skarven ner på en bakplåtspappersklädd plåt. Gör likadant med resten av remsorna. Pensla med ägg och strö över solrosfrön och sesamfrön. Grädda mitt i ugnen vid 225 grader ca 10 min eller tills de fått fin färg.
Yoghurtsås med feta och ajvar
Användbar röra som passar till kött, kyckling, fisk eller grönsaker.
(4 portioner)
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
100 g smulad fetaost
2-3 msk ajvar relish, stark
salt, peppar
Blanda ingredienserna och ställ kallt en stund innan servering.
Fruktig salsa med sting
Denna salsa passar bra till kyckling, nöt- och fläskkött.
(4 portioner)
2 tärnade tomater
½ tärnad galiamelon
2 tärnade kiwi (gärna gul, behöver ej skalas)
1 färsk gul lök, fint hackad
1 finhackad röd chilifrukt
1 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
2 krm salt
Blanda samman ingredienserna och ställ kallt en stund innan servering.
Citrusdoftande potatissallad med parmesan och solrosfrön
Potatissallad blir extra gott om potatisen rostas innan. Passar till fisk, kyckling och olika sorters kött.
(4 portioner)
ca 600-700 g färskpotatis
1 msk olivolja
salt
Dressing:
1 msk olivolja
1 msk honung
rivet skal + saft från en tvättad citron
ca ½ dl fint hackade blandade örter (basilika, gräslök, dill, persilja), frysta går bra
salt, peppar
ca 250 g haricot verts, förvällda i lättsaltat vatten
1 dl grovt riven parmesanost
½ dl rostade solrosfrön
½ påse (à 70 g) ruccola, sköljd
Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba potatisen och skär i halvor. Blanda med olivolja i en långpanna, salta och rosta i ugnen ca 25-30 minuter eller tills potatisen är mjuk. Lägg potatisen i en stor skål och häll över dressingen. Låt kallna. Blanda i avsvalnade haricot verts, parmesanost, solrosfrön och ruccola.
Matvetesallad med kikärtor, grillad paprika och tomat
Ha kokt matvete i kylen och det går snabbt att fixa denna goda sallad! Passar som ensamrätt eller som tillbehör till det mesta. Ha gärna i lite smulad fetaost.
(4 portioner)
2 dl matvete
1 hönsbuljongtärning
1 burk kikärtor, sköljda och avrunna
1 strimlad liten rödlök
1 grillad paprika på burk (ca 100 g), strimlad
8 soltorkade tomater, strimlade
12 kalamataoliver
1 msk olja från burken med soltorkade tomater
salt, peppar
1 avokado, tärnad
½ påse (à 70 g) rucola, sköljd
Koka matvetet enligt förpackning tillsammans med en hönsbuljongtärning. Låt svalna. Blanda i kikärtor, rödlök, paprika, tomater och oliver. Smaka av med olja, salt och peppar. Vänd ner avokado precis innan servering och lägg upp salladen på en rucolabädd.
FAKTA
Malin Bergvall
Familj: Man, Richard, och barnen Emil och Alma.
Bor: Vänge
Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Ärentunaskolan
Ålder: 31 år
Fritid: Är med familjen. Tänker på mat och bloggar på kvällarna.
Ser på tv: Inte mycket just nu. Men gärna deckare.
Favorit: Tv-kock: Tina, Leila och Monica Ahlberg.
Dieter: Gillar inte dieter, tror på en varierad kost och att röra på sig.
Blir bara irriterad när hon ser recept och det saknas kolhydrater till rätterna.
Gillar inte: Blodpudding. Sill.
Tips till hemmakocken: Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill.
Malin Bergvall
Familj: Man, Richard, och barnen Emil och Alma.
Bor: Vänge
Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Ärentunaskolan
Ålder: 31 år
Fritid: Är med familjen. Tänker på mat och bloggar på kvällarna.
Ser på tv: Inte mycket just nu. Men gärna deckare.
Favorit: Tv-kock: Tina, Leila och Monica Ahlberg.
Dieter: Gillar inte dieter, tror på en varierad kost och att röra på sig.
Blir bara irriterad när hon ser recept och det saknas kolhydrater till rätterna.
Gillar inte: Blodpudding. Sill.
Tips till hemmakocken: Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!