Porterstek
(810 port)1,251,5 kg benfritt nötkött (t ex fransyska eller rostbiff)Kokspad:1 porter 33 cl (finns i vanliga mataffärer)1/21 dl outspädd svartvinbärssaft3/4 dl kinesisk soja7 torkade enbär7 hela svartpepparkorn2 tsk timjan2 gula lökar 3 köttbuljongtärningar eller flytande buljong, ca 4,5 mskSås:2 dl silat spad0,75 dl matlagningsgrädde1/2 dl vatten1 msk kinesisk soja2 tsk idealmjöl (eller vetemjöl, men vispa då ut mjölet i lite av grädden först så att det inte blir klumpar)
Köttet ska kännas mört när det är färdigt. Prova med en sticka eller stick in en köttermometer till köttbitens mittpunkt. Termometern ska visa 75 grader när det är klart. Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter.
Skär köttet i tunna jämna skivor och lägg upp på serveringsfat.
Gör såsen. Vispa ihop spad, grädde, vatten, soja och idealmjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka 1—2 minuter.
Servera kött och sås med till exempel klyftpotatis eller kokt ris och sallad.
Vinbärsgelé är gott till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!