Porterstek

(8—10 port)1,25—1,5 kg benfritt nötkött (t ex fransyska eller rostbiff)Kokspad:1 porter 33 cl (finns i vanliga mataffärer)1/2—1 dl outspädd svartvinbärssaft3/4 dl kinesisk soja7 torkade enbär7 hela svartpepparkorn2 tsk timjan2 gula lökar 3 köttbuljongtärningar eller flytande buljong, ca 4,5 mskSås:2 dl silat spad0,75 dl matlagningsgrädde1/2 dl vatten1 msk kinesisk soja2 tsk idealmjöl (eller vetemjöl, men vispa då ut mjölet i lite av grädden först så att det inte blir klumpar)

Mat & dryck2008-10-19 00:58
Ta fram en gryta som köttbiten ligger trångt i. Blanda ihop kokspadet i grytan. Häll i porter, svartvinbärssaft, soja, svartpepparkorn och timjan. Skär löken i skivor och tillsätt tillsammans med köttbuljongtärningarna. Koka upp spadet och lägg i köttbiten. Låt sedan sjuda under lock på svag värme ca 1/2 timme. Vänd under tiden på köttbiten ca 3 ggr eftersom den inte blir helt täckt av kokspadet.

Köttet ska kännas mört när det är färdigt. Prova med en sticka eller stick in en köttermometer till köttbitens mittpunkt. Termometern ska visa 75 grader när det är klart. Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter.
Skär köttet i tunna jämna skivor och lägg upp på serveringsfat.
Gör såsen. Vispa ihop spad, grädde, vatten, soja och idealmjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka 1—2 minuter.
Servera kött och sås med till exempel klyftpotatis eller kokt ris och sallad.
Vinbärsgelé är gott till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!