Porterstek

(6_10 port)1-1,5 kg benfritt nötkött av tex rostbiff, fransyska eller innanlår1 flaska (33 cl) porter eller mörkt öl0,5-1 dl outspäddsvartvinbärssaft1 dl soja1 stor gul lök2 vitlöksklyftor1 tsk timjan5-6 enbär5-6 svartpepparkorn2-3 köttbuljongtärningarSås:8 dl sky, 5 msk vetemjöl, 2 dl grädde

Mat & dryck1998-11-24 10:20
Häll porter, svartvinbärssaft och soja i en gryta. Skala löken och skär den i klyftor. Dela klyftorna i två delar.
Skär vitlöksklyftorna mitt itu. Lägg lök, vitlök, kryddor och buljongtärningar i grytan. Stick in en köttermometer i köttet så att spetsen kommer mitt i.
Lägg ner köttet i porterlagen. Sjud
under lock, 1-1,5 timme, tills termometern visar 75 grader. Vänd steken en gång under tillagningen. Låt steken vila under folie ca 20 min. Sila skyn.
Koka upp i en kastrull och red av med mjölet utrört i grädden. Låt såsen koka 3-5 min.
Bjud med kokt potatis, sås, ev gelé och lätt kokta rotfrukter tex morötter, rotselleri, palsternackor och även purjolök delade i bitar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!