Pommes chateau-vadå?
Det var först när Kim Dibi från matlandet Frankrike flyttade till Sverige som han började laga mat. Han sökte in på kockutbildning delvis för att lära sig svenska. Köksfranskan hade han gratis men fina matord imponerar inte på honom.
Uppsalabon Kim Dibi ger morötterna ett uppkok innan han lägger dem i grytan.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Han skär zucchini och morötter i stora, rejäla bitar. Plötsligt vänder han sig om och utbrister.
— Man behöver förstås inte ha kyckling i, den här grytan går lika bra med fisk eller kött, kanske lamm, säger han.
Och det ska han göra många gånger den här eftermiddagen. Det är liksom hans filosofi. Att inte följa recept utan laga maten utifrån sinnestämmning och vad som finns hemma i köket.
Den rätt finns inte, som inte går att variera.
—Och förresten blir en maträtt aldrig densamma flera gånger. Även om man tror att man gör likadant som förra gången så kommer den att smaka annorlunda, säger han.
Men det är det han gillar.
Fina ord skrämmer
Kim Dibi, som numera älskar att laga mat, tror att många människor kan bli skrämda av fina ord på maträtter. Och kanske inte vågar prova att laga rätten för att namnet är så tjusigt.
— Ta ett sådant namn som pommes chateau. Vad är det egentligen? Jo, klyftpotatis, säger han och skrattar högt och självklart.
— Man ska inte komplicera saker, tillägger Kim Dibi som inte låter sig imponeras av franska titlar.
Matlagning kan vara besvärligt nog. Bara det att få ihop tid att hinna laga mat på vardagarna är ofta en omöjlig ekvation i hans familj.
— I veckorna blir det mycket färdiga köttbullar och korv. Det gillar mina döttrar. Men på helgerna brukar vi laga mat.
Hans pappa är marockansk och mamman fransyska, hemma i Paris var det mamma som lagade all maten. Hon köpte aldrig halvfabrikat. Allt var hemlagat.
— Men så är det inte i Frankrike numera. Folk har inte tid där heller, säger han och förklarar att hans syskon är i samma situation som han själv.
Grönsakerna puttrar i grytan och det ska de göra en stund. Han tar tre avocador och gröper ur köttet och blandar med majonnäs och tonfisk. Röran fyller han i petits chouxer som är gjorda av färdigmix.
— Men man kan också fylla de tomma avokadoskalen med tonfiskröran. Det blir en jättenkel förrätt.
Enkelt och billigt
Kim Dibi har lagat enkel och billig mat som alla kan klara av. Det enda kluriga i recepten nedan är att baka egna croissanter.
Men dem kan man köpa även köpa färdiga och smaksätta efter eget huvud: nougat, choklad, mandelmassa, honung eller nötter. Värm i ugnen en kort stund.
Han har förstås även förslag på andra sätt att äta croissanterna, till exempel med skinka och ost eller mozzarella och kalkon och så gratinera i ugnen en kort stund.
Eller ät dem kalla med räkor och majonnäs.
Och i grytan kan man förstås lägga vilka grönsaker man vill.
Allt går att variera i det oändliga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!