Plommonsås till kötträtter
(4 port)2,5 dl vatten250 g plommon1 vitlöksklyfta1 krm mald koriander2 tsk smulad basilika1 krm salt0,5 krm kajennpeppar
Låt koka tills plommonen känns mjuka 10û15 min. Ta upp och låt rinna av, men spar spadet.
Rensa bort kärnorna. Mixa frukten tillsammans med skalad vitlök, kryddorna och 0,5 dl av spadet. Späd med mer kokspad till lagom tjock sås. Servera till nystekt kött i skivor t ex lamm- eller griskött.
Kyckling med plommon och honung:
Stek 4 kycklingfiléer i brynt margarin/olja så att de får fin färg och blir genomstekta ca 10 min. Krydda med salt och svartpeppar. Ta upp dem och håll varmt.
Skala 1 liten gul lök och finhacka. Fräs den lätt i margarin/olja.
Tillsätt några strån saffran, 1 msk flytande honung, 0,5 smulad hönsbuljongtärning, 1 dl vitt vin och 3 dl mellangrädde.
Låt såsen koka ihop så att den blir krämig. Kärna ur 4û6 plommon och skär dem i klyftor. Låt koka med i såsen en kort stund.
Häll såsen varm över kycklingen.
Bjud med kokt ris och nätt kokta grönsaker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!