Plockigt i påsk
På skolan Lärlingen på Vattholmavägen i Uppsala lagar de blivande kockarna en stor, modern påskbuffé. Vi har valt ut fem av deras allra bästa rätter.
Solöga på matjessill med gräddfil och gräslök.
Foto: Nina Leijonhufvud
- Här får eleverna grundläggande kunskaper i klassisk matlagning med en modern touche, säger Sofia Sjödin som är lärare.
Klassen är en basklass som började på Lärlingen i vintras, som håller i vuxenutbildningar.
- Det är kul att få vara med och påverka eleverna när de är nya. Att inspirera dem så de vill fortsätta i yrket, säger Sofia Sjödin, som inte har en lugn stund.
Frågorna haglar omkring henne. Dressingen ska blandas, lammet ska skivas och ägghalvorna dekoreras. Stämningen är glad och eleverna jobbar på hårt.
- Jag har tidigare gått servering- och barteknikutbildning här, och det var så kul att jag fortsatte med köksutbildningen, berättar Karen Burgos medan hon skär upp sillen till den klassiska rätten solöga.
- Ja, det var på tiden att du lärde dig köket, retas väninnan Hero Ghaderi från andra sidan bänken.
Påsk betyder mer dricks
Karen Burgos, som sedan tidigare arbetar i restaurangbranschen, berättar att just påsken inte är någon speciell helg för henne.
- Påsk betyder bara jobb och mer dricks. Ja, och sedan massa mat också. Favoriten måste vara kyckling, det funkar alltid.
Intill står Mahabad Salhe och blandar ned en dressing i potatissalladen.
- Jag är från en annan kultur och firar inte påsk. Men det är roligt att lära sig och maten är god. Jag tycker att det är bra att kunna lite om den nya kulturen och traditionerna, men det blir inte någon påskmat hemma.
Att ägghalvorna är en viktig komponent på ett påskbord tycker de flesta. Josefin Sjöström har fått ansvaret för garneringen.
- Viktigast för mig på påskbordet är laxen. Jag är ett stort fan av all sorts lax. Det är så kul här att vi får lära oss andra rätter än de vanliga påskrätterna som vi brukar ha hemma. Som lammet till exempel, vi fick hela bakdelen i förra veckan och vi har till och med fått stycka upp den. Så är det här, vi gör i princip allt från grunden.
Teori och praktik varvas på Lärlingen
Lärlingen är en restaurangskola inom vuxenutbildningen inom Uppsala kommun. Skolan har funnits sedan början av 90-talet och har 70-80 elever. Under utbildningen varvas teori och praktik. Skolan har en lunchrestaurang där eleverna får servera maten de tillagar.
Lärlingen har en basutbildning som pågår under en termin, en servering- och barteknikutbildning under en termin och en vidareutbildning till kock som pågår i ett år.
Lärlingen är en restaurangskola inom vuxenutbildningen inom Uppsala kommun. Skolan har funnits sedan början av 90-talet och har 70-80 elever. Under utbildningen varvas teori och praktik. Skolan har en lunchrestaurang där eleverna får servera maten de tillagar.
Lärlingen har en basutbildning som pågår under en termin, en servering- och barteknikutbildning under en termin och en vidareutbildning till kock som pågår i ett år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!