Platt mat smartast till sjöss

Till sjöss älskar de att äta gott och med åren har de lärt sig hur man lagar lätt och lyxig båtmat. Det är därför som familjen Larsson i Uppsala hyser en förkärlek för platt mat, klämmor och plastpåsar.

Mat, huvudrätt.

Mat, huvudrätt.

Foto: Michaela Hasanovic

Mat & dryck2013-06-19 14:01

Så fort isen smält kastar familjen Larsson loss från Skarholmen i Mälaren med sin egenhändigt byggda båt, en Linjett 32:a som seglar under namnet Dreamgirl.
– Hon var min inspiration när jag döpte desserten till Dreamgirl, säger Mari-Ann Larsson och mixar ihop yoghurt med frysta bär innan hon skedar blandningen över ett lager mandelbiskvier som hon lagt i ett vanligt glas.

Hon står nere i kabyssen och fixar maten. Där finns spis och ugn som drivs med gasol, kylskåp som drivs med batteri och el och till och med ett litet frysfack för is. Hon och maken Sten Larsson kallar båten för sitt andra hem. Från april till oktober ger de sig ut varje ledig stund, ofta är tonårssonen David Larsson med, samt några av de tre vuxna barnen och åtta barnbarnen. Sten Larsson har räknat ut att de övernattar på båten minst 70 nätter per år.
– Det tog 1 200 timmar att bygga båten, halva tiden gick åt till att slipa och lacka. Sen har du allt löpande arbete och för det har jag en dokumenterad plan på allt jag gör, säger Sten Larsson, som blivit något av en logistik- och underhållsexpert genom åren. Ett måste om man vill ha en välskött båt med några år på nacken, menar han.

Förutom segling i Mälaren, skärgården, genom Göta kanal, farvattnen runt Öland och Gotland, har paret en dröm om att sälja allt de har när de går i pension och segla ner till Medelhavet. Och i så fall skulle mathållningen inte vara något större problem.
– Vi lagar oftast trerätters och lyxar till det så fort vi får chansen. Jag som aldrig bakar hemma brukar baka sockerkaka för att det är så mysigt att fika på en båt. Folk kan nog tycka att vi är lite knäppa som satsar på maten men faktum är att den betyder jättemycket när man är ute, säger Mari-Ann Larsson, som i fjol blev den första kvinnliga ordföranden i Upsala Segelsällskaps historia, 105 år efter att klubben bildades.

Hon är oftast den som planerar inköpen och rätterna men när de har semester, delar de upp matlagningen så att var och en har en egen dag då man får bestämma vad som kommer på tallriken.
– När det är min tur vill jag oftast grilla eller laga fisksoppa, säger David Larsson.
Att förvara mat för en hel familj i en segelbåt låter som en tuff utmaning, särskilt på sommaren när det är varmt. Hur lyckas man med det?
– När vi är ute och långseglar handlar vi för fem dagar i taget. Vi handlar platt mat som inte tar så mycket plats, som lufttorkad skinka och gravad lax i skivor. Om vi köper färskt kött, plockar vi bort den skrymmande förpackningen och lägger i en plastpåse. Juice handlar vi i koncentrat och dryck som vin och öl lägger vi i kölsvinet, berättar Mari-Ann Larsson.

Barnbarnet Hannes Ahlborg, 5, spanar med hungriga blickar på mormors matlagning. När tortellinin är färdig är det dags att sätta sig till bords. Först blir det räkcocktail och Hannes Ahlborg mumsar i sig två portioner.
– Jag tycker du gör god mat, mormor, finns det mera? frågar han innan han går över till huvudrätten, som också tar slut i ett nafs.

Desserten är gjord på laktosfri yoghurt eftersom David är känslig för mjölkprodukter, men familjen tycker att den smakar godare än den vanliga. Pricken över i är mandelbiskvierna. Att toppa med dem är ett enkelt sätt att göra efterrätten ännu lite festligare.

Räkcocktail med chili och lime

  • 1 burk skalade räkor (av god kvalitet på glasburk) ca 800 gram
  • ½ mango
  • 1 avokado
  • 1 färsk chili
  • 1 lime (skalet och saften)
  • 4 msk olivolja
  • Fyra peppar, örtsalt

1. Töm av spadet från räkorna, Skala, dela och kärna ur avokadon och mangon, skär i centimeter stora bitar. Lägg allt i en skål.
2. Skala av det gröna på limen med zesthjärn eller rivjärn (undvik att få med det vita på skalet eftersom det är beskt). Dela och pressa i all saft och zest från limen med övriga ingredienser i skålen.
3. Dela chilin och kärna ur den om du inte vill ha en stark räkcocktail, då kan du behålla kärnorna. Blanda i olivoljan.
4. Smaka av med fyra peppar och örtsalt.
5. Låt stå kallt och dra medan du fixar övriga middagen.
6. Häll upp i portionsskålar eller små dricksglas.
7. Servera med bröd.

Mozzarellasallad med skinkchips

  • 2 förpackningar mozzarellaost (à 125 gram)
  • 150 gram lufttorkad skinka
  • 1 påse sköljd rucolasallad
  • 2 stora kvisttomater
  • 15 cm slangurka
  • ½ burk gröna oliver (gärna fyllda med ansjovis)
  • Olivolja
  • Hyvlad/riven parmesanost
  • Flingsalt, peppar

1. Lägg den lufttorkade skinkan på en plåt och ställ in i ugnen i ca 10 min tills den blivit knaprig. Alternativt stek skinkan i stekpannan eller låt den vara rå.
2. Fördela rucolan på fyra tallrikar, skiva tomaterna tunt och fördela även dem på tallrikarna. Skiva mozzarellaosten och lägg den på tomaterna. Stänk över olivolja och strö på flingsalt.
3. Skala och skiva gurkan, fördela den och oliverna över salladen. Peppra och strö över hyvlad/riven parmesan ost. Lägg på de varma skinkchipsen.
4. Servera genast med ett gott bröd.

Gorgonzolapasta

  • 2 förpackningar Tortellini (ricottaost och spenat)
  • 3 dl grädde valfri fetthalt
  • 1 förpackning gorgonzolaost (ca 100 gram)
  • 1 buljongtärning (grönsaksbuljong)
  • Peppar

1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen men korta koktiden 2 minuter. Används färsk pasta kan den läggas direkt i såsen.
2. Koka upp grädden med gorgonzolaosten och en buljongtärning. Lägg i pastan och låt allt bli varmt.
3. Krydda med peppar.

Frusen dröm med mandelbiskvier

  • 2 portionsförpackningar Valio Eila citronyoghurt (laktosfri)
  • ½ förpackning frysta hallon och björnbär (200 gram)
  • 100 gram mandelbiskvier
  • Citronmeliss

1. Krossa mandelbiskvierna (spara några till garnering) och fördela dem i fyra portionsformar.
2. Blanda yoghurten med de frysta bären och lägg blandningen över mandelbiskvierna.
3. Toppa med hela mandelbiskvier och några bär samt citronmeliss.

Matiga råd för båtlivet
  • Köp ”platt mat”, som inte tar så stor plats. Till exempel lufttorkad skinka och gravad/rimmad lax.
  • Ta ur livsmedel som ligger i skrymmande förpackningar och lägg över i plastpåsar.
  • Förvara drycken i kölsvinet, där det håller sig kallt.
  • Det blir fuktigt i en båt. Förvara torra varor i plastpåsar och använd klämmor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!