Planering gör barnfamiljens vardag smidigare

MATVANOR. Hos familjen Enger råder ordning och reda i hushållets matplanering, allt för att göra vardagen med ett litet barn och ett på väg smidigare.

Magnus Enger är familjens proffs på veckohandling, han följer listan och impulsköper inte.

Magnus Enger är familjens proffs på veckohandling, han följer listan och impulsköper inte.

Foto: Tor Johnsson

Mat & dryck2008-10-19 00:00
Familjen Enger förbereder en efterlängtad flytt till ett hus i Årsta. Med sonen Felix på 1,5 år och ett andra barn på väg börjar trean i Fålhagen kännas trång. Några spår av flyttkaos syns dock inte i lägenheten. Ordning och reda verkar även råda över hushållets matplanering. Ulrika Enger tar fram en anteckningsbok och visar hur hon gör veckomatsedlar. Här samsas pasta- fisk och kötträtter, ibland med en hänvisning till vart receptet finns. Hon står även för inköpslistan, medan hennes man gör veckohandlingen.
- Det blev smidigast så när vi fick barn, under tiden Ulrika ammade och sen har vi fortsatt så, säger Magnus Enger.

Ulrika menar även att det går fortare när Magnus handlar.
- Jag är väldigt strukturerad, jag följer listan och impulshandlar inte, berättar Magnus Enger.
Veckohandlingen kompletteras med ekologiska frukt- och grönsakslådor som levereras till dörren.
- Det märks att de grönsaker som är närodlade får växa klart innan de skördas. De smakar mer, säger Ulrika Enger.

Båda gillar att laga mat, men Ulrika står mer för vardagsmatlagningen medan Magnus gärna ägnar sig åt festmåltiderna. Bakom ett skåp i köket står kokbokssamlingen, och här ryms även ett bröllopsminne. När de gifte sig för två år sedan ordnade Ulrikas tärna så att varje gäst tog med sig ett recept. I stället för en gästbok trängs i en pärm färgglada utsmyckade ark med recept på allt från fläskfilé till karamelldessert.
Medan Magnus helst håller sig till recept skapar Ulrika gärna egna maträtter. Till vardags vill hon att det ska vara få ingredienser och inte så mycket hackande.
- Det är en utmaning i sig att laga enkel mat. Jag tänker på smaker som passar tillsammans. Lax och apelsin går till exempel bra ihop, säger hon
Inspiration får hon bland annat av sin syjunta. Det är nämligen en syjunta som inte syr utan äter middag.
- Det var så roligt att bara prata, äta mat och dricka vin så vi fortsatte med det.
De träffas en vardagskväll var tredje vecka och äter trerätters middag. Varje år sammanställer en av syjuntans medlemmar alla recept till en kokbok.
- Receptet på citronkyckling skulle jag kunna bjuda syjuntan på. Det är också ett exempel på enkla smaker som passar bra ihop.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!