Pizza
Cirka 12 bitar) Det är lätt att slänga in en köpt pizzabit i mikron, men gör du den själv blir det mycket nyttigare och framför allt godare. Baka en pizza på söndagen, skär i bitar och frys in med smörpapper mellan. Då är det lätt att ta fram en bit till mellanmål. Med dinkelmjöl i degen blir du mättare, får i dig mer protein och det smakar bättre.Pizzadeg1/2 paket jäst2 dl fingervarmt vatten, 37 grader1 tsk salt2 msk olivolja3 dl fullkornsdinkelmjöl23 dl vetemjöl Fyllning1/2 burk färdig tomatsås (heter
2. Smula jästen i bunke, gärna i matberedare. Spola vatten i kranen och känn med fingret. Vattnet ska ha samma temperatur som kroppen, alltså 37 grader. Det innebär att det knappt ska kännas. Mät med termometer om du är osäker. Mät upp två deciliter.
3. Häll vatten och salt över jästen och kör i gång matberedaren försiktigt så att jästen löser sig. Har du ingen maskin så rör du med en slev.
4. Häll i olja och mjölsorterna, lite i taget medan maskinen går eller rör för hand. Spar lite av vetemjölet till utbakningen.
5. Kör maskinen fem minuter eller knåda tio minuter för hand tills du får en smidig deg. Det är bättre att den är lite kladdig än för hård. Lägg den i en bunke och lägg över plastfolie. Låt jäsa på en dragfri plats i cirka 30 minuter tills degen är dubbelt så stor.
6. Skär nu dina favoritingredienser till fyllningen i strimlor eller små bitar.
7. Knåda degen lätt och kavla ut den till en rektangel. Lägg över den på en bakpappersklädd plåt. Det kan vara lite knepigt, be en vuxen om hjälp. Om den går sönder gör det ingenting, det går att fixa till på plåten. Du kan även göra två mindre pizzor.
8. Bred på tomatsås, strö över ost och ditt val av pålägg och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter. Låt pizzan svalna lite innan du skär i den.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!