Pigga drinkar i förkylningstider
Foto: Pelle Johansson
Små tips som man kan ha i åtanke är att tvätta händerna ofta, speciellt när man varit ute bland mycket folk och när man snytit sig. Min son lärde mig dagistricket; att hosta i armvecket och inte i handen. Mycket klokt.
Även om du klarar dig från förkylning så kan det vara bra att ladda med en C-vitaminstinn drink så ofta du kan. Jag har komponerat fyra stycken som innehåller mycket citrus, chili och ingefära.
Citrusfrukter innehåller som bekant mycket vitamin C, chili är värmande och uppiggande och sätter fart på "hela systemet" med sitt effektiva ämne capsaisin.
Ingefära är känt för sina antiinflammatoriska egenskaper och liksom chilin också uppiggande. Kiwi är sprängfylld av vitamin C och paprika likaså. Ta för vana att ta en hutt varje dag för att värja dig mot förkylningar.
Vill du ha kalla drinkar så kan du lägga frukter och grönsaker i kylen innan du mixar din drink. Men är man förkyld smakar rumstempererat oftast bäst.
Förutom de fyra drinkar jag ger recept på här, kommer flera goda tips.
* Ett busenkelt är att lägga några skivor färsk ingefära i ett glas, pressa över lite citron eller lime och fylla upp med hett vatten. Söta ditt ingefärste med honung.
* Har du svarta vinbär i frysen kan du mixa dem när de är halvtinade med lite yoghurt, naturell eller med honungssmak till en C-vitaminrik smoothie.
* Det röda afrikanska teet roiboos med sin nyponlika smak smakar förträffligt kryddat med kanel och honung.
* Eller blanda din eget chai-te indisk kryddte. Jag kör ett par kanelstänger, några kardemummakapslar, en bit torkad ingefära och några kryddnejlikor till ett smul i mixern. Detta blandar jag med svart- eller roibooste och förvarar i en tätt burk. Servera chai-te med honung och mjölk. Kryddorna verkar lugnande i en förkyld kropp.
Värmande nypon
(1 glas)
2 dl nyponsoppa
1 kanelstång
1 strimla tvättat apelsinskal
1 pressad apelsin
Värm soppan med kanelstången och apelsinskalet. Häll upp i glas och rör i den pressade apelsinen.
Kiwi-kick
(1 glas)
3 skalade kiwi
1/4 grön paprika
1 tsk finhackad färsk chili (urkärnad)
1 pressad apelsin
1 msk hackad färsk mynta
flytande honung efter smak
Kör allt i mixern och smaksätt med honung.
Citrus-ginger
(1 glas)
2 pressade apelsiner
1/2 pressad blodgrape
1 pressad lime
1/2 msk riven färsk ingefära
ev 1 tsk flytande honung
Blanda allt och smaksätt eventuellt med honung.
Gazpacho-chock
(1 glas)
2 dl tomatjuice
1/2 paprika
1 tsk finhackad färsk chili (urkärnad)
1 hackad salladslök
1 vitlöksklyfta
30 g färsk ananas, alt 1-2 konserverade ananasringar
salt och nymalen svartpeppar efter smak
Mixa tomatjuice med grönsakerna och ananasen. Smaksätt med salt och peppar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!