Passion för dans och mat

KÄNDIS I KÖKET. Marie Larsson Sturdy är dansare och hennes man, Joseph Sturdy, koreograf. Tillsammans har de danskompaniet Fokus dance i Uppsala. De delar även passionen för mat; han lagar, hon äter.

Joseph Sturdy serverar schnitzel med Gordon Ramsays grönsaker.

Joseph Sturdy serverar schnitzel med Gordon Ramsays grönsaker.

Foto: Tor Johnsson

Mat & dryck2008-11-13 07:00
Vi är försenade. Ringer och meddelar Marie Larsson Sturdy detta.
- Åh, nej, färgen försvinner på maten! Skynda er, vi är döhungriga, säger hon.
Gasen i botten. Marie möter upp på parkeringen och förklarar att laga mat hemma för dem är heligt, ofta äter de på restaurang.

Joseph Sturdy tar emot i köket, hans domän. Köksbordet är fullt av mat; kött, grönsaker, ostar, salami, chokladkaka och vin. När Mr Sturdy ser min uppenbara förtjusning över vad som bjuds ler han.
- Vi äter inte så här varje dag. Vi jobbar ofta sent och kommer hem alldeles för trötta för att laga mat. Men när vi äter hemma och har tid, då äter vi bra. Jag brukar laga något som passar alla, något vegetariskt och något med kött.

Jag hade tänkt mig yorkshire-pudding, och steak and kidney pie med tanke på att Joseph är från England. Men det har tydligen hänt saker i engelsmännens liv och kök. Matlagningen har fått en renässans i England, med kockar som Rick Stein, Gordon Ramsey, mycket handlar om att laga mat i dag.
Gärna italiensk sådan om paret Sturdy får bestämma.
- Jag älskar Soprano's, så jag köpte deras kokbok, enkel familjemat, säger Joseph.

Marie, som har munnen full av sin mans goda mat, inflikar:
- Jag älskar pizza också, men bra sådan och pasta och tomatsås.
Det ska vara hälsosam mat, helst.
För som den dansare Marie är, tänker hon på vad hon äter och äter med måtta.
Marie kommer från en bondsläkt och är van vid färska råvaror från egna gården. Systern är kock och maken "one hell of a chef". Vad blir då Maries roll i köket?
- Jag lägger upp saker snyggt, plockar äpplen, diskar kan jag göra, alla andra platser är liksom tagna. Men jag äter väldigt gärna. Jag blir jättetrevlig när jag får äta, säger hon och skrattar.
Joseph klagar inte. Han har en hustru som älskar maten han lagar.
Att laga mat har blivit lite av en hobby för honom. Han älskar att gå till affärer och låta sig inspireras på plats. Det är inte så ekonomiskt men det är oftast så det blir.
I dag serveras broccolisoppa med getost och rostade hasselnötter.
- Et voilà, förkunnar kocken.

Den smakar så ljuvligt att det för en sekund blir alldeles tyst. Jag försöker få i mig så många skedar som möjligt som fort som möjligt.
Fläskschnitzel med kapris och blandade grönsaker vankas härnäst. Sedan står en kladdkaka och bara ber om att få bli uppäten. Jag tuggar vördnadsfullt i mig delikatesserna och lyssnar på Marie som berättar om ett kärt minne:
- Vi var i Sälen för första gången tillsammans, jag tänkte att vi skulle köpa pizza men så handlade vi mat, kött med tomatsås, jag tände brasan och du lagade maten. Väldigt jämställt från början.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!