Påskmat i sista minuten

Ojdå - påsk redan nu? För dig som har ont om tid men ändå vill bjuda på en god påskmiddag har Liselotte Forslin komponerat en lättlagad och god trerättersmeny.

Foto: Ulrika Ekblom

Mat & dryck2008-03-19 00:00
Inte tid för att lägga in sill, måla ägg och binda upp lammsteken? Lugn, du kan laga en minst lika god påskmiddag på kortare tid utan att ge avkall på smakerna.
De klassiska påskråvarorna finns med som ägg och lamm samt en söt och god påskdessert. Du lagar allt på knappt två timmar för sex personer. Sillen är bytt mot ansjovis på tub och äggen serveras ur originalförpackningen. Det ser kul ut och inbjuder till samtal. Servera hårt bröd av god kvalitet och en bit lagrad ost.

Lammracks är enkelt allt laga och det går fort. Med en syrlig balsamsky och en len och söt puré av rotfrukter blir det en smakfull kombination. Om du har tryffelolja av god kvalitet hemma så tveka inte att röra i en halv tesked i purén precis innan servering. Det lyfter rätten till en helt annan klass.
En liten mycket söt dessert som ska serveras ur espressokoppar eller små glas för tankarna till mer ägg. Löjligt lätt att laga men seriöst god att avsluta middagen med.

Tips för fler snabba påsksmaker
* Köp färdig sill och lägg bitar på ägghalvor
* En rökt lammfiol med krämig äggröra, sallad, bröd och ost blir påskens snabbaste lunch
* En skål med små kokta vaktelägg (koka 3 minuter) och en skål med flingsalt är en garanterad succé till fördrinken
* En hel ugnsstekt laxsida med lättkokta primörer, ägghalvor och en kall sås, med t ex rom och pepparrot är ett gott alternativ till kött
* Grava laxen på nytt sätt med rivet lime- eller apelsinskal
* Gör en klassisk kladdkaka och dekorera med små marsipankycklingar som dessert

RECEPT
Ansjovisfyllda ägg
(6 stycken)
6 ägg, gärna bruna
3 msk anjovispasta (finns på tub, Grebbestads)
3 msk mycket fint hackad purjolök
nymalen svartpeppar

Koka äggen näst intill hårdkokta. Tolv minuter från att du lagt dem i kallt vatten och ställt på spisen brukar vara lagom. Skär av en liten topp från varje ägg utan att skala. Gröp ur äggulorna försiktigt med en tesked. Mosa lätt med en gaffel och tillsätt ansjovispasta och 2 matskedar av purjohacket. Spar lite till dekoration. Mal i lite grovmalen svartpeppar och rör om. Färgen är inte så angenäm men jag lovar att det är gott! Fyll äggen och strö över rikligt med finhackad purjo.

Lammracks med balsamsky och rotfruktspuré
( 6 portioner)
1 kg lammracks
2 vitlöksklyftor
flingsalt och nymalen svartpeppar
Rotfruktspuré
300 g rotselleri
500 g palsternacka
2 dl lätt crème fraiche
salt och nymalen vitpeppar
ev lite tryffelolja
Balsamsky
2 dl rödvin
1 ½ dl balsamvinäger
2 msk konc kalvfond
1 tsk strösocker
salt och nymalen svartpeppar
1 msk smör
2 msk Maizenaredning för mörka såser
Till servering
Lättkokta sugar snaps, sockerärtor, sparris eller gröna bönor

Sätt ugnen på 150 grader. Hacka vitlöken i 2 tsk flingsalt och gnid in köttet med. Peppra generöst. Bryn racksen hastigt i lite olja eller smör så de får fin färg och lägg över i en form. Sätt in en digitaltermometer inställd på 60-65 grader beroende på hur rött du vill ha det. Efter ca 20 minuter är de färdiga. Skala, tärna och koka rotfrukterna mjuka. Häll av spadet och mixa med crème fraiche, salt och peppar. Håll varmt. Koka upp rödvin, balsamico och koncentrerad fond. Låt det koka utan lock tills hälften återstår. Smaka av med socker, salt och peppar och vispa i en klick smör. Red av med Maizenan. Håll varmt. Tag ut racksen och låt de vila i formen. Skär upp mellan benen, salta och peppra på snittytorna och servera med tillbehören.

Påskkräm med hallon och physalis
( 6 portioner)

150 g hallon, frysta men tinade går bra
200 g vit blockchoklad med lemon/limesmak (Fazer)
250 Kesella, 10%
2 äggulor
6 physalisfrukter till dekoration

Fördela hallonen i kopparna eller glasen. Smält chokladen ovanpå vattenbad eller försiktigt i mikron enligt förpackningen. Rör samman Kesella och äggulor. Vispa snabbt i den smälta chokladen till en slät kräm. Fördela det över hallonen. Toppa med en physalis så det ser ut som ägg. Låt stå i kylen minst 30 minuter innan servering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!