Päronåret ger fiber i grytan

Det är päronår i år för de lyckligt lottade som har ett träd. Päron liksom äpplen tillhör familjen rosväxter, Rosaceae. Frukten är mycket fiberrik och innehåller dubbelt så mycket fibrer än äpplen och är rik på mineraler och vitaminer.

Foto: Celina Fällbom

Mat & dryck2011-09-29 08:49

Päronträdet växer från södra Sverige och upp till Uppland. Ofta i trädgårdar och mer sällan vilt. Päron är en känslig frukt och ska hanteras varsamt. Den mognar på ett par, tre dagar i rumstemperatur. Vill du att den ska mogna långsammare ska de förvaras i kylen.

Päron kan förutom att ätas naturella givetvis användas i matlagning och desserter men är inte lika givna som sin släkting äpplet. När jag fick uppdraget att skriva och ta fram recept om päron dök två självklara desserter upp i mitt huvud. Min farmors lingonpäron och den klassiska sjuttiotalsdesserten, håll i er nu, ugnsbakade päron med After eight. Huga! Dags för en "revival", tänkte jag. Päronet förtjänar ett bättre öde än att smälta ihop med kladdig mintchoklad.

Lingonpäron liksom saffranspäron är ett gammalt sätt att lägga in päron i sockerlag som smaksatts. De kan förvaras i veckor om de ligger under lagen i en ren burk i kylen. Det är mycket gott med glass eller någon smaksatt grädde eller liknade till. Min bror gjorde länge varsin stor burk med saffranspäron till samtliga i familjen i julklapp. Dags att ta upp det igen kanske? Ingen dum julklapp alls. Tänk på att päron som ska tillagas hellre ska vara lite för hårda än perfekt mogna annars blir de lätt mosiga.

Jag har alltid tyckt att päron gifter sig bra med citron. Därför har jag tagit fram ett recept med citron-kanelpäron. Till den serveras den smått bisarra blandningen vispad créme fraiche med krossad smörkola. Jag vet, det låter kanske konstigt men jag lovar att det är supergott. Utöver det bjuder jag på päronpizza med gorgonzola och sallad med stekta päron och den italienska delikatessen pancetta som är rimmat och lufttorkat sidfläsk, rullat till rullar och skuret i tunna skivor. Jisses, vad gott!


Päronrecept

Päronpizza med gorgonzola och pistagemandel

Underbart gott som liten rätt till ett glas vin men passar också med päronsalladen nedan till.

1 sats/4 portionspizzor
25 g jäst
2 ½ dl vatten, 37 grader
1 tsk flingsalt
1 msk olivolja
6 dl vetemjöl special
4-5 medelstora päron
100 g cream cheese
165 g gorgonzola
25 g brynt smör
50 g grovhackad pistagemandel
1 nypa flingsalt
flytande honung

Lös upp jästen i det ljumma vattnet i bunken till en bakassistent. Lägg i havssalt och olivolja och kör tills jästen är helt upplöst. Tillsätt mjölet lite i taget och låt maskinen arbeta degen i 10 minuter. Jäs under bakduk i 30 minuter till dubbel storlek. Knåda degen lätt och dela den i fyra delar. Kavla, tryck ut och försök få degen så tunn som möjligt. Skär päronen i tunna skivor och pilla bort kärnorna. Fördela cream cheesen på pizzabottnarna och smula över gorgonzolan. Lägg päronskivorna i ett överlappande mönster och pensla med brynt smör. Strö över pistagemandlarna, lite salt och grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Ringla över lite honung och servera.

Sallad med smörstekta päron och pancetta

Friska päron och salt pancetta med en väl dressad sallad med fikonvinägrett är en perfekt inledning på en höstmiddag. Du kan byta ut pancettan mot parmaskinka med fettrand.

2-3 medelstora, ej övermogna päron, sköljda
1 msk smör
50 valnötter
ett par droppar pressad citron
flingsalt och nymald svartpeppar
100 g pancetta eller bacon
70 g rucolasallat

Fikonvinägrett
1 msk fikonbalsamico, alt vanlig balsamico
2 tsk flytande honung
½ dl olivolja
1 nypa flingsalt
nymald svartpeppar

Skär päronen i grova klyftor och skär bort kärnhusen. Stek pancettan i en torr panna. Låt det rinna av på hushållspapper. Hetta upp smöret i samma panna och stek päron och valnötter så ett par minuter så päronen får en gyllene färg. Pressa över lite citron. Ställ pannan åt sidan och låt päron och nötter ligga kvar medan du dressar salladen. Vispa ihop ingredienserna till vingäretten i en stor skål och vänd i rucolabladen. Salta och peppra. Fördela sallaten på fyra tallrikar och toppa med päron, valnötter och pancetta. Servera genast.

Citron-kanelpäron med smörkolacrème fraiche

Du kan spara päronen i lagen i en ren burk i kylen ett par veckor om päronen ligger under lagen i en ren burk med lock. Smörkolacrème fraichen ger en söt-salt-syrlig kontrast och ska serveras nygjord så kolorna fortfarande är knastriga.

4 dl vatten
4 dl socker
saft från 2 citroner
2 kanelstänger
6-8 små, ej övermogna päron, sköljda
2 kanelstänger
myntablad till dekoration

Smörkolacrème fraiche
2 dl crème fraiche, ej lätt
1 msk florsocker
4-5 hårda smörkolor (typ Werther's Original)

Ta bort skaftet från päronen och dela dem på längden. Skär bort kärnhusen med en liten kniv. Koka upp vatten, socker, citronsaft och kanelstänger till en simmig lag ett par minuter i en kastrull som inte ska vara för stor, lagen ska täcka päronen. Lägg i päronen och låt de sjuda under lock cirka 10-15 minuter beroende på mognad. De ska vara spänstiga och inte för lösa när de är färdiga. Låt de kallna i lagen. Vispa crème fraichen luftig tillsammans med florsockret med en ballongvisp. Mortla smökolorna grovt och blanda med crème fraichen. Servera till päronen och dekorera med mynta.

Fakta

I Grekland har man konstaterat att man odlade päron 1000 år före Kristi födelse. I Sverige har hittat frön i gravar från yngre stenåldern men odling av päron är känt sedan medeltiden.

Vanliga sorter är Alexander Lucas, Gråpäron, Esperens herrepäron, Greve Moltke, Conference, Clara Frijs, Göterborgs diamant, Williamspäron, Herzogin Elsa, Anjou och Sommarbergamott.

Källa: Den virtuella floran/Linnaeus/Naturhistoriska Riksmuseet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!