Pang på rödbetan

På lördagsmarknaden på Fyristorg i Uppsala finns en färgsprakande skatt av höstsäsongens primörer. Nu är det dags att njuta av de röda knölarna som finns i många olika skepnader.

Foto:

Mat & dryck2013-10-03 14:09

På torget träffar jag, Gunnar Pettersson, en av veteranerna, som säljer grönsaker där. Han berättar att rödbetor är tämligen lättodlade men att man ska tänka på att inte sätta fröna för tätt. Jorden ska inte heller vara för sandig. Av honom köper jag de avlånga betorna Kosak samt Egyptisk plattrund som ser ut som de karaktäristiska betorna man hittar mest. När jag googlar på rödbetssorter får jag upp 27 sorter hos en näthandlare. Jisses, vad lite man vet.

Lördagsmarknaden på Fyristorg är inte bara en njutning med alla färgsprakande grönsaker, blommor och höstlöv, den inspirerar till helgmiddagar också.

Rödbetor har en kraftig söt och lite jordig smak som passar mig perfekt. Jag gillar det rustika i nästan allt jag gör. Eftersom sött gillar salt går betorna ovanligt bra ihop med något salt. Jag tänker exempelvis på fetaost, ädelost, getost, sardeller och havssalt. Men rödbetan kan också rivas ner i en kaka ungefär på samma sätt som man gör en morotskaka.

Att lägga in egna rödbetor är en självklarhet för mannen där hemma. I kylen står en bullig glasburk fylld med guldgula gulbetor och väntar på att restkompisarna i kylen ska bli en pyttipanna så de får pryda tallriken tillsammans med dem.

Men jag tar gärna ut svängarna lite till och brukar lägga kokta, skivade rödbetor på pizza tillsammans med ädelost som jag toppar med rucola och rostade valnötter när den är klar. Eller som under en lätt förvirrad och entusiastisk hälsoperiod (brukar inte vara så länge) när jag dammar av min juicepress och pressar rödbeta och äpplen till frukosten som en kickstart på dagen.

En numera inte allt för ovanlig delikatess är rödbetschips. Efter en resa till London på tidigt nittiotal köpte jag rödbetschips för första gången och blev helt såld. Hemma igen friterade jag rödbetor med blandat resultat. Ibland blev det krispiga som chips och ibland lite mjuka. Betor innehåller mycket vatten så det kanske har med det att göra.

Att bara råriva rödbetor före maten är en enkel, saftig och god start på middagen. Toppa med lite pressad apelsin och rostade frön och du blir mätt och glad och behöver inte äta för mycket av resten. Ja, ni hör hur hälsosamt det är. Känner att jag snart måste ta på mig ”jordskorna” också.

Skämt åsido. Betan är en trendig och bra råvara som är väl värd att frossa i nu på tidiga hösten. Och förutom att de är goda är de både fiberrika, rika på folat som är naturlig folsyra och innehåller starka antioxidanter.


RECEPT
Borstj
Det finns otaliga recept på den ryska soppan borstj. Det här är min egen variant som passar bra när man är många. Servera med crème fraiche, kapris och ett gott surdegsbröd. Perfekt söndagsmiddag.

10–12 portioner
500 g rödbetor
1 stor morot
85 g rotselleri
70 g palsternacka
2 gula lökar
½ vitlök
700 g nötbringa
300 g rökt sidfläsk
1 dl olivolja
2 msk balsamico
4 msk tomatpuré
1 msk torkad timjan
15 dl stark kycklingbuljong
salt, nymald svartpeppar, lite socker

Till servering:
4 dl crème fraiche
kapris
surdegsbröd

1. Skala rotfrukter och lök.
2. Skär rotfrukterna i centimeterstora tärningar. Klyfta löken och finhacka vitlöken. Tärna köttet och fläsket i centimeterstora tärningar.
3. Hetta upp hälften av oljan i en stor gryta, typ syltgryta. Bryn rotfrukter och löksorter ca 5 minuter på medelvärme med lagerbladen. Rör då och då.
4. Hetta upp resten av oljan i en stor stekpanna och bryn fläsket knaprigt. Ta upp med hålslev och bryn sedan köttet. Salta och peppra.
5. Tillsätt balsamico, tomatpuré och timjan och fräs snabbt ihop det med köttet under omrörning. Lägg kött och fläsk i grytan tillsammans med rotfruktsfräset. Häll på buljongen och låt det sjuda under lock i ca 45 minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar och runda till sist av med ett par nypor socker.
6. Servera med en klick crème fraiche, kapris och bröd.

Kokta rödbetor med brynt sardellsmör
En ren delikatess är kokta rödbetor med brynt smör och salt. Här har saltet byts ut mot sardeller och vitlök.

4 portioner
8 rödbetor
Sardellsmör
10 sardellfiléer
2 vitlöksklyftor
200 g smör

1. Skölj bort eventuell jord från rödbetorna men skala dem inte. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten så det täcker. Koka under lock i ca 45 minuter tills de är mjuka.
2. Spola rödbetorna under kallt vatten och gnid av skalen.
3. Hacka sardeller och vitlök grovt. Bryn smöret hastigt utan att det bränns och låt sardellerna och vitlöken puttra med en minut. Servera till rödbetorna med lite extra flingsalt bredvid.

Rödbetskaka med vaniljglasyr
En variant av morotskaka men med rödbetor. Enkel att göra då det bara är att röra ihop ingredienserna och grädda.

8–10 bitar
4 dl extra fint vetemjöl (med bakpulver)
3 dl råsocker
1 krm salt
1 msk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
2 tsk malen ingefära
2 dl rapsolja (ej kallpressad)
4 ägg
2 medelstora finrivna rödbetor

Glasyr:
200 g cream cheese
3 dl florsocker
1/2 tsk Bourbon vanilla-pulver, alt 1 tsk vaniljsocker
lite raspat ekologiskt citronskal

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund form.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt olja och ägg och blanda väl.
3. Rör till sist i de rivna rödbetorna och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Rör under tiden ihop creme cheese och florsocker tillsammans med vanilj. Bred det över kakan när den svalnat. Garnera med lite raspat citronskal.

Rödbetscarpaccio med varm getostkräm
En enkel plockrätt där du kan välja att servera råa rödbetor eller hastigt blanchera dem. Doppa skivorna i krämen och ät direkt med händerna. Perfekt före maten.

4 portioner
6–8 rödbetor
100 g chèvre
2 dl crème fraiche
2 tsk flytande honung
1 tsk hackad färsk rosmarin
ev lite olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar

1. Skala rödbetorna och skär dem i mycket tunna skivor, gärna med mandolin, vass osthyvel eller med matberedarens knivinsats. De kan serveras råa eller hastigt doppas i kokande vatten för att sedan rinna av på papper.
2. Riv osten grovt och koka upp crème fraichen. Blanda i osten och rör tills den smälter.
3. Smaka av med honung och rosmarin och lite salt och peppar.
4. Arrangera rödbetorna på ett vackert fat och droppa lite olivolja över och salta. Servera med den varma getostkrämen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!