Pajer perfekt för utflykten

All mat smakar bättre under bar himmel. Men ska maten följa med på picknick bör den klara transporten utan att tappa smak eller fräschör. Vill man lämna grundstadiet med smörgåsar är pajer ett bra alternativ. Gärna med en tålig sallad till.

Låt sommarens picknickmat smaka som naturen själv.

Låt sommarens picknickmat smaka som naturen själv.

Foto: Dan Strandqvist

Mat & dryck2009-07-16 10:00
Paj kan låta ambitiöst när picknickandan faller på. Vem har tid att knåda ihop en deg och vänta på att den ska bakas klart - ett projekt som tar minst en timme. Och det är ingen timme vilken som helst utan en bad- och soltimme. Tänk om solen hunnit in bakom ett moln när pajen precis blivit klar.
Okej, det tar tid att baka paj, men vem har sagt att det måste göras i sista stund. Paj hör till de rätter som inte tappar smak eller utseende efter en sväng i frysen. Köp flera springformar, det vill säga pajformar med löstagbar botten, och frys in pajerna med form och allt. Då klarar den sig bra i frysen även om något skulle falla över dem. Knepet med fryst paj innebär också att pajerna klarar sig länge utan kylklampar eller termoväska. Mindre att bära, men ändå säker mat. Kan det bli bättre?

Salladsblandningar och picknick är ingen bra kombination. Bladen sloknar snabbt i värmen och salladsblandningen blir blöt, sladdrig och trist. Väljer man att göra salladen på hårda grönsaker som vitkål, morötter, zucchini och paprika klarar den sig bättre. Som salladsskål på utflykten fungerar en kraftig fryspåse i plast utmärkt - i med alla ingredienser till salladen, blanda i en enkel dressing och ruska om. Salladen är klar för utflykt.
Om man ändå vill ha en traditionell sallad kan man ta med ingredienserna var för sig, det vill säga ett helt salladshuvud, tomater, gurka och vad man nu vill ha. Då klarar sig grönsakerna betydligt bättre. Priset man får betala är att kniv och skärbräda måste med och att jobbet måste göras ute i fält.



RECEPT

Vegetarisk utflyktspaj
För 4-5 personer

Till pajdegen:
75 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl kesella
Till fyllningen:
1 zucchini
2 paprikor, gärna olika färger
1 gul lök
1 msk olivolja
3 tomater
3 ägg
2 dl mjölk, eller blandat mjölk och grädde
4 msk basilikapesto

1. Montera kniven i matberedaren. Mät upp smör och vetemjöl och lägg det i arbetskärlet. Kör tills fettet blandat sig med mjölet.
2. Tillsätt kesella och blanda till en slät deg. Ibland får man ta ett par tag för hand mot slutet. Lägg gärna degen kallt en halvtimme innan utbakning.
3. Kavla eller tryck ut pajdegen i en 24 centimeters pajform med löstagbar botten. Nagga botten och ställ in formen i frysen i en kvart. Grädda därefter det tomma skalet knappt 10 minuter i 200 graders ugn.
4. Skär grönsakerna i bitar och vänd runt dem i en rymlig kastrull tillsammans med en matsked olivolja. Lyft över grönsakerna till det förgräddade skalet.
5. Vipa samman ägg, mjölk och eventuellt grädde samt pesto och slå blandningen över grönsakerna. Grädda pajen cirka 40 minuter i 200 graders ugn. Den är god som den är, men blir ännu godare med kyld ört- och pepparrotssås (se recept nedan) eller med rökt korv eller skinka som komplement.

Kyld ört- och pepparrotssås
För 4-5 personer

3 msk majonnäs
2 dl gräddfil
1 dl finhackad spenat
1 msk finhackad persilja
1 msk hackad dill
1 msk hackad körvel (helst färsk)
1 msk färskriven pepparrot
salt och vitpeppar
citronsaft

1. Blanda ihop såsen i god tid. Hacka förvälld spenat, eller köp fryst färdighackad, persilja, dill och körvel. Skala och riv färsk pepparrot.
2. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och smaka av med salt, vitpeppar och citronsaft.
3. Ställ såsen kallt tills den ska serveras.

Picknicksallad
För 4 personer

1/2 färskt vitkålshuvud
1 morot
1 grön paprika
1 zucchini
2 msk hackad persilja
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 krm flingsalt

1. Riv vitkålen och moroten grovt. Strimla zucchini och paprika. Hacka persiljan fint. Blanda allt, gärna direkt i en kraftig plastpåse som även funkar som emballage i picknickkorgen.
2. Rör samman olja och vinäger. Krydda med salt och slå blandningen över salladen innan påsen knyts ihop.

Enkel körsbärspaj
För 4 personer

500 g körsbär med kärnorna kvar
0,75 dl strösocker
1 dl vetemjöl
3 ägg
50 g smör
1 3/4 dl mjölk

1. Koka upp mjölken. Smält smöret. Blanda socker, vetemjöl och ägg i en skål. Tillsätt därefter kokande mjölk och smält smör.
2. Plocka bort eventuella fästen och lägg körsbären i en smörad pajform. Häll över smeten och grädda pajen mitt i 200 graders ugn cirka 40 minuter.

Inbakad fruktpaj
För 4 personer

2 stora, gröna äpplen
100 g rabarber
2 msk muscovadosocker alt. råsocker
2 tsk malen kanel
1 rulle smördeg
1 ägg

1. Skala och skär äpplena i tunna skivor. Dra det yttersta skalet av rabarbern och strimla resten fint. Blanda äpple och rabarber med muscovadosocker eller vanligt råsocker och kanel.
2. Rulla ut den tinade smördegen på arbetsbänken. Dela i 4 eller 8 delar.
3. Lägg lite fyllning på ena halvan av degbitarna och vik över den andra som lock. Pensla kanten med uppvispat ägg och nyp ihop. Rista översidan med en vass kniv så att frukten kan "andas" under gräddningen.
4. Pensla allt med uppvispat ägg och grädda i 15 minuter i 200 graders ugn. Tänk på att ugnen måste vara varm när smördeg sätts in. För kall ugn gör att fettet kryper ur degen. (TT Spektra)



Att dricka till:

Ute i det fria smakar det mesta gott, så även vin. Här handlar det mer om att välja ett vin som är lätt att transportera. De nya plastflaskorna är utmärkta förpackningar i sammanhanget. Mitcheltons rosé (6255) för 68 kronor är ett lättdrucket picknickvin i okrossbar plastflaska. Paul Sapin chardonnay (2139) för 64 kronor är också tappad på plastflaska. Det är ett torrt, fruktigt och passande vin till lättare, ljusa rätter. Båda plastflaskorna kan pantas i vanliga PET-automater. Portionsförpackat vin i kartong brukar sällan hålla någon bra kvalitet. Ett undantag är Lazy lizard merlot cabernet (2256) som har en fin, bärig smak. Finns i 1-liters eller 25 cl kartong för 61 respektriva 22 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!