Det kan låta som kaos när Camilla Sandin bakar med barnen hemma i köket i Norrtälje. Men som konditor på NK-bageriet i Stockholm är hon lugnet själv, trots att både scones och kolasnittar står på förmiddagens program. Recepten har hon utformat till boken Baka med barn av Camilla Peréz och Lisa Flodin.
Och lite kaos får man nog tåla. Det är viktigt att det inte är så himla gravallvarligt när barnen är med i köket.
– Att man är här och gör det tillsammans är det viktigaste. Man får räkna med att det blir lite knas på vägen och att slutresultatet inte alltid ser helt perfekt ut, men det gör väl inget. Det ska vara roligt att baka, utbrister Camilla Sandin.
I boken har hon renodlat recepten och valt sådant som inte är alltför krångligt.
– Det ska inte vara för många moment och inte 100 ingredienser. Sedan ska det gå hyfsat snabbt också.
En annan tanke har varit att göra både bröd och bakverk lite nyttigare. I receptet till cheese cake ingår till exempel krossade bran flakes till botten. Och i de scones Camilla Sandin snor ihop nu tillsammans med dottern Miranda och hennes kusin Kasper Sandin är en del av vetemjölet utbytt mot grahamsmjöl.
– Det behöver inte vara kruskakli och fotriktiga skor men det behöver inte vara några sockerchocker heller, säger hon.
Idén till boken kommer från Camilla Peréz som bakat mycket med sina två söner.
– Jag har fått det hemifrån. Min mamma bakade och då är det nog naturligt att man vill ge det vidare till sina barn, säger hon.
Baka med barn riktar sig till barn från fem år och uppåt. De mindre barnen behöver hjälp medan de större kan följa recepten själva. Saker att se upp med är vassa knivar och en varm ugn. Annars är bakning en utmärkt aktivitet för barn.
Intresset för boken som kom ut i höstas har varit stort, ämnet ligger uppenbarligen rätt i tiden.
– Det är väl något jättehärligt att tillverka det man själv ska äta i stället för att köpa allt färdigt. Sedan är det bra för fingerfärdigheten. När man bakar lär man sig att räkna och vara noggrann, säger Camilla Peréz.
Det är färdigbakat hemma hos Camilla Sandin. Äppelbullar, kanelsnittar och scones tillverkade med pepparkaksformer står på bordet. Barnen låter sig väl smaka, det smakar gott när man har varit med och gjort det alldeles själv.
RECEPT:
Äppelbullar (16 stycken)
50 g jäst
150 g smör
3 dl mjölk
1 ägg
11 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 dl råsocker
1 ägg till pensling
Fyllning:
1 dl lättsockrat äppelmos
1 tsk kanel
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Måtta upp mjölken och häll i kastrullen. Värm vätskan till cirka 37 grader (fingervarmt). Häll cirka 1 dl vätska över jästen i bunken och rör om med till exempel en slev tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vätskan och rör lite.
Knäck ägget mot bunkens kant och häll det i bunken. Måtta upp mjölet, saltet och sockret och häll i det i bunken och rör ihop.
Knåda degen minst 10 minuter för hand eller 8 minuter i bakmaskin. Strö lite vetemjöl på bakbordet och lägg degen på bordet.
Dela degen i fyra lika stora delar. Dessa delar du också i fyra lika stora delar, så att det blir 16 lika stora bitar.
Rulla till runda bullar och lägg dem på bakplåtspapper på två plåtar.
Lägg rena kökshanddukar över bullarna och låt dem jäsa 30 minuter.
Medan degen jäser kan du blanda ihop kanel och äppelmos i en skål till en fyllning.
Tryck försiktigt en grop i varje bulle och lägg en stor tesked fyllning i varje grop.
Sätt ugnen på 250 grader. Knäck ett ägg i en kopp och vispa lätt med en gaffel. Pensla bullarna försiktigt med äggvispet. Använd en brödpensel, undvik att pensla över fyllningen.
Sätt plåtarna, en i taget, mitt i ugnen och grädda cirka 7 minuter tills bullarna blivit gyllenbruna. Ta ut plåtarna och lägg handdukarna över bullarna medan de svalnar.
Förvara bullarna i plastpåsar.
Kolasnitt (Cirka 35 stycken)
100 g rumsvarmt smör
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl strösocker
1/2 msk sirap
1 tsk bikarbonat
1/2 dl vetemjöl till utbakning
Sätt ugnen på 200 grader.
Måtta upp alla ingredienser och häll dem i en bunke. Knåda ihop allt med händerna till en deg.
Strö lite vetemjöl på bakbordet och lägg degen på bordet. Dela degen i två lika stora delar och forma till två korvar som är nästan lika långa som den längsta sidan på ugnsplåten.
Lägg bakplåtspapper på en plåt och lägg korvarna på det. Platta till korvarna med händerna till halva tjockleken. Sätt plåten mitt i ugnen och grädda cirka 7 minuter, tills längderna har blivit gyllenbruna. Ta ut plåten och ställ på spisen.
Nu ska längderna skäras med en kniv till kakor innan de stelnar, men tänk på att plåten och längderna är varma. Skär kakorna på snedden så blir de extra fina. Låt snittarna svalna och förvara dem i en kakburk.
Scones (Cirka 15 stycken)
3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g smör
2 dl mjölk
Måtta upp mjölet, bakpulvret och saltet och häll det i en bunke. Lägg smöret i bunken och blanda snabbt ihop det till en gryning massa med till exempel en slev.
Måtta upp mjölken och häll i bunken. Blanda ihop med händerna till en deg. Arbeta inte för länge, då blir degen seg.
Strö lite vetemjöl på bakbordet. Lägg degen på bordet och kavla försiktigt ut degen till 3 cm tjocklek. Tryck ut figurer med formar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg figurerna på bakplåtspapper på två plåtar och ställ plåtarna mitt i ugnen. Grädda cirka 10 minuter tills kakorna fått fin färg. Ta ut plåten och låt svalna lite innan du serverar.
Scones smakar bäst nybakade, men du kan förvara dem några dagar i plastpåsar. Servera med till exempel smör eller lemoncurd.
Tips! Du behöver inte göra figurer utan du kan göra till exempel fyrkanter eller trianglar som du skär ut med en kniv. Du kan också göra två stora runda kakor av degen.