Nyttiga nötter

De är inte stora, men innehåller mycket som är bra. Nötter är ett livsmedel som de flesta borde äta mer av.Att påstå att någon är frisk som en nötkärna är inte så långsökt. Nötter är nyttiga. Så nyttiga att de inte borde vara degraderade till julgodis, utan i stället ätas året om.

Nötter passar bra i många maträtter.

Nötter passar bra i många maträtter.

Foto: Nina Leijonhufvud

Mat & dryck2006-04-20 00:00

Det är särskilt i studier över hjärt- och kärlsjukdomar som nötter visat sig vara bra. Nötter innehåller visserligen mycket fett, men det är i första hand så kallade enkelomättade och fleromättade fetter. De är betydligt nyttigare än mättade fetter, som finns i bland annat mejeriprodukter.
— Flera stora studier visar att man kan sänka ett högt blodtryck om man lägger om kosten till mer omättade fetter. Frukt, grönsaker och nötter, samt fisk och kyckling är bra, säger Helen Göranzon, lektor i kostvetenskap vid Uppsala universitet.

Innehåller antioxidanter
Nötter är rika på vitamin E, som räknas till antioxidanterna. De innehåller även viktigt protein, zink, kalcium och magnesium. Dessutom är de fiberrika.
- Men det finns ingen anledning att gå över till en nötkost. Nötter ska ses som ett livsmedel man ska äta lite grann av, exempelvis i müsli. De innehåller mycket energi, så äter man mycket nötter måste man sänka intaget av något annat. Nötter kan också innehålla dioxin, eftersom de möglar lätt.
Helen Göranzon vill inte sätta någon nöt framför de andra. Även om de skiljer sig en del åt i innehåll, så är de generellt sett bra att äta.
Jordnötter är dock ofta saltade, så då kan man få i sig en massa onödigt salt.
Jordnöten är liksom kokosnöten ingen nöt i botanisk mening. Jordnöten räknas till ärtväxterna och kokosnöten är liksom dadeln ett bär.

Ingen nyhet
Att nötter är bra mat är emellertid ingen nyhet. Exempelvis har arkeologer hittat pistagenötter och sötmandel i 10 000 år gamla bosättningar. Hasselnötter var också en del av stenåldersmänniskornas kosthållning.
Den traditionen finns det anledning att återknyta till. Förutom i frukostmüslin är nötter ett bra alternativ vid småätande. Helen Göranzon rekommenderar också att de ersätter såväl smågodis som chips.
Överkänslighet mot nötter är emellertid en vanlig allergiform, som ofta utvecklas i unga år. Därför ska man helst undvika att ge nötter till barn under fyra år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!