Nya ostkamrater

Digestivekex och vindruvsklasar, håll i er! Nu kommer lite mer sofistikerade kamrater till ostarna. Att äta ost har blivit trendigt och på restauranger av rang serveras läckra tillbehör till det härliga utbudet av ostar som finns nu.

Med nya tillbehör blir dessertostarna en spännande upplevelse.

Med nya tillbehör blir dessertostarna en spännande upplevelse.

Foto: Foto: Jörgen Hagelqvist

Mat & dryck2006-03-02 00:00
Vad sägs om smörslungade och honungsrostade valnötter eller fikon-dadelmarmelad? Eller varför inte en droppe tryffelhonung på den krämiga gorgonzolan? Jag ger dig tipsen och recepten som är enkla att laga hemma.
En ostbricka eller bara en riktigt god ost med rätt tillbehör är ett fullgott vuxenalternativ till en söt dessert. Eller varför inte ordna en ost + tillbehör + vinprovning tillsammans? Låt alla ta med en ost plus passande tillbehör och dito vin. På så sätt får man chans att prova fler sorter och jämföra ostarnas och tillbehörens karaktärer tillsammans med vinet. Glöm inte att ta med recept på tillbehöret med info om osten och vinet så kan ni byta med varandra.

Smaka dig fram

Försök hitta en bra osthandlare som kan sin sak. Det är hur kul som helst att köpa ost av någon som kan förklara ostens bakgrund och karaktär. Smaka dig fram till vad du är ute efter. Våga prova annorlunda ostar. De mest illaluktande behöver inte alls vara starka och kan smaka gudomligt. Testa att jämföra en riktig buffelmozzarella med den vanliga du kan hitta i matbutiken och känn skillnaden. Passa på att fråga efter passande vinval. Det är inte säkert att rött vin är det rätta till just den osten du väljer. Smaksensationer utlovas om du hittar ett vin som passar.
Hanna Tjernström på Ostboden i Saluhallen berättar att rött vin kan smaka fränt ihop med ost och att vita fruktiga viner som exempelvis en Gewürztraminer är underbart ihop med en kittost.
— De flesta går på rött vin av gammal vana. Visst ska man fortsätta med det om man tycker det är gott. Inget är rätt eller fel, säger Hanna. En lätt italienare som exempelvis Repassa är mycket passande till gruyèreost till exempel. Dessertviner är passar bra ihop med ädelostar. Prova ett rött portvin till en krämig och salt ädelost och känn hur sältan från osten gifter sig med det söta vinet. Dessertviner passar även till andra salta ostar som parmesan och gruyère.
Champagne är förvånansvärt gott till ost. Jag kom ihåg att ett av evenemangen på en Årets kocktävling var att smaka champagne tillsammans med svensk hushållsost. Det är förträffligt med mjuka gräddiga ostar samt milda getostar.
Ädelost på pepparkaka har varit populärt några år vid glöggtider. Tänk i liknande smaker när du väljer tillbehör. Kryddiga söta smaker passar bra till. Några droppar vanlig honung eller tryffelhonung som finns i välsorterad ostdisk är himmelskt. Fruktbröd eller rostad mjuk pepparkaka är gott till.
En kryddig chutney eller en söt fikonmarmelad kan du hitta i välsorterade affärer men också lätt göra själv. Skulle det mot förmodan finnas lite torkad frukt och nötter kvar sedan jul är det perfekt att förgylla ostbrickan med. Att fylla dadlar med en bit ädelost, parmesan eller pecorino är en riktig höjdare.

Päronchutney
Passar till Robiola

750 g tärnade mogna päron, ca 4 st
1/2 hackad gul lök
1 kanelstång
5 kryddnejlikor
1/2 tsk lätt stötta korianderfrön (kan uteslutas)
1/2 krm salt
1 dl blonda russin, alt vanliga mörka
4 msk farinsocker
2 msk balsamvinäger
Lägg allt i en kastrull och låt det sjuda under lock ca 35 minuter tills det blivit lite mosigt. Förvara i kyl i en lufttät burk med lock.

Fikon-dadelmarmelad

Passar till Petit Basque
Lika delar torkade fikon och torkade dadlar körs i matberedare till ett mos. Perfekt när du har rester kvar sedan julen.

Smörslungade och honungsrostade valnötter
passar till ädelost och brie

1 msk smör
100 g valnötskärnor
2 msk flytande honung
1 nypa salt
Hetta upp smöret och stek nötterna lätt ett par minuter. Häll på honung och salt och rör om. Serveras varma till ost.

Karamelliserade fikon med pinjekärnor
passar till ädelost

1 msk smör
2 msk råsocker
4 färska fikon i klyftor
1 msk pinjekärnor
Hetta upp smöret och rör i sockret tills det smält. Vänd försiktigt i fikonen och pinjekärnorna. Låt det puttra en halv minut och servera genast till ost.

Tryffelhonung
passar till ädelost och Robiola men även de flesta salta ostar
Rör en deciliter flytande honung med cirka en halv tesked tryffelolja till önskad smak.

Sellerikvistar
passar de flesta ostar
En knaprig kontrast till mjuka ostar.

Krämig balsamico
passar till Petit Basque och Prästost
Crema di balsamico finns att köpa i matbutiken och är ett fullgott alternativ till en lagrad balsamico eller balsamicosirap med både syra och sötma. Ljuvligt till hårdost. "Vuxenketchup"!

Bröd
Satsa på ett mörkt fruktbröd. Saltåkvarn har ett ljuvligt som du kan hitta på Konsum. Poilânebröd med valnötter är ett kompakt surdegsbröd som flygs i varannan vecka från Paris till Ostboden på Saluhallen. Värt att vänta på! De flesta bröd vinner på att rostas. Är det torkad frukt i karamelliseras den och det blir ännu godare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!