Nya kostråd i kampen mot fetman

Antalet personer med övervikt och fetma ökar kraftigt. Särskilt bland yngre kvinnor. Nästa år lanserar därför Livsmedelsverket tydligare kostråd. Svenska folket bör fördubbla konsumtionen av frukt, äta mer grova grönsaker och fiberrikt bröd. Det gamla rikssloganen "ät 6-8 skivor bröd om dagen" dammas av och är aktuell på nytt.

Mat & dryck2002-12-16 00:01
Det är också bland yngre män och kvinnor som man noterat den lägsta konsumtionen av frukt och bär. Detta bekräftas av ännu en undersökning, Nordgrönt, som genomfördes inom ramen för Nordiska ministerrådet i våras.
Hittills har Livsmedelsverkets kostråd ofta byggt på hur stor del av energiintaget som ska komma från protein, kolhydrater och fett. De nya kostråden ska bli konkretare.
— Det vi har jobbat med är att göra om näringsrekommendationerna till mat. Man ska få veta hur mycket bröd, frukt och grönt man behöver äta för att få i sig rätt mängd energi och näringsämnen, säger Annica Sohlström, chefsnutritionist vid Livsmedelsverket.
Verket har räknat utifrån två så kallade medelpersoner, en man och en kvinna, som haft arbetsnamnen Hans och Greta.

Maten ska mätta
För att hejda människors viktökning är det viktigt att äta mat som ger lite energi, samtidigt som det ger volym, det vill säga mättar bra.
Rekommendationen är att av den energi vi dagligen får i oss ska 30 procent komma från fett. I dag är det bara var fjärde som äter så. 75 procent av befolkningen äter alltså för mycket fett enligt näringsexperterna.
Livsmedelsverket har räknat på personer som har stillasittande arbete och det innebär att om man har ett arbete som är tungt och mer arbetskrävande gäller ett högre energiintag. Hans och Gretas energiförbrukning kan jämföras med den för en genomsnittlig tjänsteman och då blir energibehovet 2 750 kilokalorier respektive 2 200 kilokalorier per dag.
För att få lagom energiintag och samtidigt vara mätta menar Livsmedelsverkets näringsexperter att vi måste äta ett halvt kilo frukt och grönt (kvinnan) per dag. Det innebär tre frukter och två portioner med grönsaker. I dagsläget äter vi mest tomater och gurka. Dessa vattenrika grönsaker bör i stället kompletteras med fiberrika varianter som till exempel vitkål, broccoli och blomkål.

Klent med bröd
Bröd är det också för klent med på de svenska matborden. I snitt äter vi 4 skivor om dagen. Vissa bör fördubbla brödätandet. Men det ska helst vara nyckelhålsmärkt bröd, det vill säga fiberrikt. Hälften bör vara grovt, och bröd bör ätas till alla huvudmåltider liksom till mellanmål.
— Vi föreslår sex till åtta skivor bröd per dagen. Vi ska inte göra några affischer på stan om detta. Men den gamla kampanjen om sex till åtta brödskivor var bra eftersom den faktiskt innebar att vi började äta mer bröd.

Mindre smör på brödet
Fettätandet ska Livsmedelsverket också försöka få oss att minska. Rekommendationen tillsatt fett blir 40 gram per dag och då ska det räcka till smörgåsarna, även om Livsmedelsverket menar att ett par brödskivor gott kan ätas utan matfett, och matlagning. På brödet bör vi bre lättmargarin och till matlagningen är det bäst att använda flytande margarin.
Det blir också tydligare rekommendationer för mjölkprodukter och ost. De senare ska helst bara innehålla 17 procent fett.
— Jag vet att det inte är så lätt att få tag på den magra osten i butikerna. Likadant är det med charkprodukter och falukorv.
I dag är det alltid extrapris på varor med den vanliga fetthalten. Det borde vara tvärtom om vi ska använda magrare produkter i större utsträckning.

Inget godisförbud
Tidigare har Livsmedelsverket sällan tagit med alla onyttiga livsmedel som vi stoppar i oss efter tycke och smak. Men i de nya kostråden har även de räknats in. Uppskattningsvis kan 10—15 procent av det dagliga energiintaget få komma via
chips, choklad, öl eller vin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!