Nu är tid att skörda
Gråt inte över att sommaren snart har sin ände. Nu är det hög tid för alla sensommargrönsaker att skördas. Tomater, bönor av alla de slag, squash, pumpor, lök och sallat samt rotfrukter. För inte att tala om blommorna som kommer nu. Astrar, gladiolius, ringblommor...
Foto: Pelle Johansson
Bondbönor
Av ett halvt kilo bondbönor blir det cirka 170 g urplockade bönor som räcker till fyra personer. Snitta upp bönskidan längs med "sömmen" på ovansidan och plocka ur bönorna. Lägg dem i kokande vatten max 2 minuter annars blir de mosiga. Spola kallt vatten över bönorna i ett durkslag. Öppna höljet och kläm ur den lilla bönan. Salta och ät med en klick smör eller god olivolja. Riven parmesan eller pecorinoost är lyxigt på. Eller leta i gamla kokböcker och gör bondbönsvälling.
Morötter
Är de små räcker det med att borsta rent dem under rinnande vatten. Ät som de är, kanske med en dippsås eller förväll dem lätt. Du kan också prova att skiva tunt och marinera i olivolja, pressad citron och vitlök eller olivolja, pressad apelsin och lite russin samt salt.
Mangold
Är bladen späda kan du blanda dem i sallad. Annars är de goda lättfrästa i olivolja och vitlök eller strimlade i wok. Om de är stora - förväll och fyll med t ex ris, grönsaker och fetaost och laga i ugnen med tomatsås.
Squash
Mycket små kan stekas hela i ugnen eller med andra grönsaker. Du kan grilla skivor av stora squash skurna på längden eller tvären. Prova att grilla långa skivor och rulla in en bit stekt halloumiost eller annat gott. Squashen i sig smakar inte så mycket men suger åt sig andra smaker. Är självklar i en mustig ratatouille (sydfransk grönsaksröra med tomat).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!