Nu är det härliga höstäpplet här

Svenska äpplen, mogna trädgårdsäpplen som luktar höst, kan man liksom inte skynda fram. Nu finns de både i träden och i butikerna.

UNT:s Kerstin Danielsson tar hand om trädgårdens äpplen.

UNT:s Kerstin Danielsson tar hand om trädgårdens äpplen.

Foto: Nina Leijonhufvud

Mat & dryck2008-09-11 09:00
Bananer, apelsiner, meloner och vindruvor kan man flyga hit mitt i smällkalla vintern och låta mogna i fruktdiskarna. Men de egna äpplena får man tålmodigt vänta på. Och vårda. Beskära toppskott, gallra bland grenar och frukt så att äpplena inte ruttnar, ympa, vattna och vid skörd varsamt slå in äpplena ett och ett med tidningspapper inför den kommande vinterförvaringen. Kanske är det därför de smakar bättre än någon annan frukt man har där hemma i fruktskålen. Just för att de är solmogna, varmt omhändertagna och väldigt efterlängtade.

Själv tycker jag att äppelträdet i sig är minst lika härligt som äpplet. I äppelträden hänger jag upp hängmattan, under trädkronan dukar jag upp med våfflor eller slänger ut en filt och läser i skuggan eftersom äppelträdets grenverk silar de heta julistrålarna så där lagom mycket.
Och så har jag en höst jobbat på en äppelodling med att skörda äpplen. Klockan sju på morgnarna begav vi oss ut i det daggvåta gräset för att plocka Gravensteiner, Åkerö, Lobo, Aroma och andra sorter allt eftersom de mognade. Äpplena, som ofta var kalla och blöta att plocka de klara oktobermorgnarna, travades i trälådor och skjutsades sen med den röda traktorn till kylförvaringen i ladan. På eftermiddagen sken höstsolen upp och vi sorterade äpplena för hand efter olika storlekar medan jag stoppade i mig en och annan Aroma mellan varven.

Man kan bli mätt på äpplen, men sällan på doften. Äppelmoskok, äppelkaka i ugnen eller äpplen som de är i en skål. Är man inte hungrig så blir man. För att inte tala om äpplets förmåga att passa till det mesta, salta maträtter som söta bakverk.
Som snabblagad efterrätt steker jag dem i smör tillsammans med nötter och serverar med vaniljglass som smälter på de varma äpplena. Som lyx äter jag dem ugnsbakade tillsammans med calvadossås och fasan i en galette på det franska brässeriet.

En retro-rätt som man lätt fixar hemma själv är en svensk variant på Crêpes crevettes och som doftar curry, räkor, äpple och 70-tal. Så god att den aldrig blir omodern hemma hos mig.
5 svenska äpplen

Discovery
Discovery är ett medelstort äpple med konisk plattrund form och har ett tjockt skal som täcks till hälften av vackert röd färg. Fruktköttet är fast, passar mycket bra till desserter men är även gott att ha i sallader.

Transparente Blanche
Syrlig smak som blir mildare efter ett tag, men blir fort övermogen. När det ljusgröna äpplet är moget blir skalet gulvitt nästan genomskinligt, därav namnet. Ett jättegott äpple till mos, paj och äppelkaka.

Signe Tillisch
Äpplet är stort med rundad kägellik form och avplattning på undersidan. Skalet är gröngult och glänsande. Smaken är söt, saftig och lite syrlig. Gott ätäpple som också passar bra till desserter som pajer och kakor, men även till matlagning som sallader, kompotter och grytor.

Åkerö
Äggrunt äpple som doftar gott. Har en vitgul grundfärg som ofta täcks av en tegelröd rodnad med mörkröda prickar. Har en söt, mild, aromatisk och lite egen smak som man sällan förväxlar med någon annan sort. Gott ätäpple som kan lagras till vintern.

Katja
Katja är ett medelstort rött äpple med kägellik- eller äggrund form och avplattning på undersidan. Fruktköttet är saftigt och har en syrlig smak, gott till desserter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!