Nu är det glögg igen
Mörker, regn och snöglopp utanför fönstret. Då är det glöggtid.Nära 70 procent av årskonsumtionen klunkar vi i oss i december. UNT testar glöggen och tipsar om tilltuggen.
Årets glögg från Blossa har smaksatts med blåbär och kryddnejlika.
Foto:
Trots att utbudet och smakinnehållet har breddats betydligt efter det att Vin & Sprits monopol försvann 1995 så är det svårt för nykomlingarna att på allvar utmana Blossa-serien. Det ökade utbudet har inte heller medfört att vi dricker mer glögg än tidigare, tvärt om har konsumtionen minskat med en fjärdedel på 15 år.
Klart är dock att utbudet är betydligt roligare att botanisera i än tidigare.
Ska man generalisera kan man säga att det finns tre typer av glögg i dag. Vinglögg, starkvinsglögg och okonventionellt smaksatt glögg.
Vinglögg har som bas vanligt rött eller vitt lättvin som sötas och kryddas med de traditionella glöggkryddorna (ofta kryddnejlika, kardemumma, kummin, ingefära och kanel). Starkvinsglöggen har i stället ett spritspetsat starkvin som bas tillsammans med de klassiska kryddorna. I dag finns såväl konjak som whisky, calvados och rom i starkvinsglöggen.
Sen finns specialarna med hjortron, vanilj, choklad med mera.
Blossa ger sin vana trogen även ut en speciell årgångsglögg med ny smaksättning. I år är det blåbär och kryddnejlika som gäller i en vackert blå flaska. För dem som vill jämföra de olika årgångarna finns också ett kul fempack med 20-centilitersflaskor av de senaste fem årens olika smaksättningar.
Det är dock i Dufvenkrooks allt rikare utbud som jag tycker att de godaste, mest spännande och innovativa glöggsorterna finns. Man konkurrerar i dag med Blossa på alla nivåer och är minst lika bra i flertalet.
Sedan tycker jag att det är kul med Smålandsglögg och Grythyttan Skogsglögg som görs med svenska skogsbär som vinbas och inte sötas upp lika mycket som konkurrenterna.
Förra årets mest kväljande glögg Tindra Glittrande har lyckligtvis utgått i år. Nu hör i stället samma producents "osötade" variant till de mer tveksamma. "Innehåller inget tillsatt socker" basuneras ut på etiketten, men däremot sötningsmedel om man läser det finstilta. Kanske bra för diabetiker även om smaken känns rätt vek och lite konstlad.
Glögghistoria
Ordet glögg kommer från glödga som betyder värma upp. Att krydda och söta vin har anor så långt tillbaka som till de gamla grekera. Men då gjordes det främst för att dölja den sura smaken från dåligt vinägerlikt vin.
På 1890-talet blev glöggen en jultradition i Sverige. Ingen vet säkert hur seden uppstod, men förmodligen var det så enkelt att den varma drycken passade utmärkt att värma sig med under den kalla och mörka vintern.
Fram till 1995 hade statliga Vin & Sprit ensamrätt på tillverkningen av alkoholglögg, sedan dess konkurrerar en rad producenter om glöggdrickarna. Volymmässigt har konsumtionen varit tämligen konstant de senaste 25 åren.
Ordet glögg kommer från glödga som betyder värma upp. Att krydda och söta vin har anor så långt tillbaka som till de gamla grekera. Men då gjordes det främst för att dölja den sura smaken från dåligt vinägerlikt vin.
På 1890-talet blev glöggen en jultradition i Sverige. Ingen vet säkert hur seden uppstod, men förmodligen var det så enkelt att den varma drycken passade utmärkt att värma sig med under den kalla och mörka vintern.
Fram till 1995 hade statliga Vin & Sprit ensamrätt på tillverkningen av alkoholglögg, sedan dess konkurrerar en rad producenter om glöggdrickarna. Volymmässigt har konsumtionen varit tämligen konstant de senaste 25 åren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!