Norbert Stoll, restauranglärare Ekebygymnasiet

Foto: Rolf Hamilton

Mat & dryck2006-09-14 00:00
Hur funderade du när du fick uppdraget?
? Först och främst tänkte jag att plommon är något svenskar inte använder, egentligen, mer än äter som de är. Jag tänkte ett tag göra en paj som man äter i Schweiz på fredagar, med äggstanning, men så kom jag på muffins.

Vad brukar du göra av plommon?
? Jag som schweizare använder dem mycket i bakning, till en tarte eller kompott, eller som marmelad.

Hur blev resultatet?
? Jag hade en kurs med elever i går kväll och hade bakat muffinsen mitt på dagen. De åt upp alltihop och tyckte de var väldigt goda!



Plommonmuffins
Ca 16 st

Ingredienser:
2 dl strösocker
2 dl florsocker
300 g smör
400 g plommon
4 ägg
6,5 dl mjöl
1 msk bakpulver
1 tsk kanel, malen
2 dl valnötter

Gör så här:
Vispa socker och rumsvarmt smör poröst. Blanda mjölade, tärnade plommon i smörsmeten.
Vispa äggen fluffiga och vänd sedan ner i smeten.
Blanda i egen skål mjöl, bakpulver, kanel och krossade valnötter, blanda sedan ner det i smeten.
Fyll muffinsformarna till 4/5 och baka i 175º grader i ca 30 minuter. Garnera med valnötter och siktat florsocker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!