Njut av tetrenden

På söndag är det slut på sommartiden. När höstmörkret smyger sig på är te en utmärkt anledning att träffas. Teet har fått renässans, inte minst för sin förmåga att vara avkopplande, och sorterna blir alltfler.

Mat & dryck2005-10-26 21:16
I min ungdom samlades vi ofta på kvällarna, drack te, pratade och pratade. Runt den oglaserade terrakottakannan diskuterades det kärleksproblem, fester, jobb och studier. I den ordningen. Ofta avslutade vi nationsrundan med just te
hemma hos någon på vägen hem.
Det här var på slutet av sjuttiotalet och åttiotalets början och kassan var skral för de flesta av oss. Möjligen kunde någon bjuda på ihop­svängda scones med marmelad, en varm macka med tomat eller kanske en ostskiva.
Te på lösvikt hade precis blivit populärt och jag minns smaker som Guteblandning och grädd-rabarber? urk!

I dag håller teet på att få renässans. En annalkande tetrend kommer lagom efter år av coffee shops med långa caffe latte.
I Stockholm dyker trendiga tehus upp och utbudet av olika sorters rena teer såsom grönt, gult och vitt säljer som aldrig förr.
Vitt te är ett milt behandlat exklusivt kinesiskt te medan svart är ett te som fått sin färg genom oxidation.
Rooibos som är ett rött te har egentligen inte något med tebusken alls att göra. Det görs av en buske i Afrika och det är hela växten som mals och torkas.
Oolong te är en annan variant som fått sin fruktiga arom genom att det får vissna kortare tid än andra sorter och sedan delvis jäsa.

Att dricka te är för de flesta ett sätt att koppla av och landa mjukt efter dagens slit, medan kaffe känns mer som en igångsparkare för att vakna till och komma i gång.
Teets återkomst har säkert en koppling till den nya andliga trenden, att pyssla om sitt innersta och finna ro med exempelvis yoga, qi gong och andra österländska hälsoföreteelser. I Asien dricks mycket te, dels som måltidsdryck men också som hälsodryck.

Låt te bli en anledning att träffas i höst. Ta med en kompis och gå på kvällspromenad och njut sedan nybryggt te med salta eller söta tillbehör.
Jag har lagat ett underbart fyllt bröd, engelska scones som serveras med hallonphilly samt en smulpaj med äpplen som jag smaksatt med citron och sesamfrön.
Laga något av tillbehören och bjud hem en person på kvällste redan i kväll.

BRYGG DITT TE SÅ HÄR:

1. Använd en tekanna av porslin eller keramik. Häl i lite hett vatten som hälls bort innan tevattnet hälls i.

2. Häll upp rent och friskt kranvatten i en kastrull och sätt den på spisen.
3. Val av te avgör hur länge vattnet skall värmas. För svarta teer och ­oolongteer skall vattnet knappt nå kokpunkten. Hos gröna teer bör vattnet inte bli mer än 70 grader. Vattnet bör aldrig stå och stormkoka då det gör vattnet syrefattigt och teets smak försämras.
4. Använd gärna tesil. Fyll den med te och lägg i kannan. En tesked te per kopp plus ytterligare en tesked för kannan. Häll på vattnet.
5. Låt teet dra i 3 minuter om det är småbladigt och 5—7 minuter för storbladiga teer. Teet bör inte dra längre, då kan det bli beskt. Lägg hellre i mer te om starkare dryck önskas.
6. Dricker man te med mjölk så bör man först hälla mjölken i koppen. Mjölken blandar sig bättre med teet då. Efter behag kan man sedan smaksätta teet med socker eller citron.
7. Förvara aldrig teet tillsammans med andra starkt doftande eller smakande livsmedel. Det kan ge smak på teet som inte är önskvärt. Förvara teet torrt och väl förslutet i en lufttät burk.


RECEPTEN



Bröd med salami, fetaost och oliver
Det här bröden kan du fylla med vad du har hemma. Kanske lite pesto, riven ost och lite stekt svamp nästa gång? Eller varför inte hackat ägg, ansjovis, stekt lök och riven ost?

25 g jäst
2 dl vatten, 37 grader
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 tsk flytande honung (alt socker)
7 dl vetemjöl special, alt vanligt vetemjöl


Fyllning
1 sköljd och urkärnad fint hackad paprika
1 skalad och hackad rödlök
50 g tärnad salami
15 urkärnade oliver i skivor (svarta el gröna)
100 g smulad fetaost
1 uppvispat ägg till pensling
2 msk solrosfrön till garnering (kan ute-slutas)

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda jästen med det fingervarma vattnet i en bunke eller bak­assistent och tillsätt olja, salt och honung. Knåda in mjölet eller kör i maskinen till en slät deg (vetemjöl special kräver längre tid än vanligt mjöl).
Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter till dubbel storlek. Kavla ut degen till en stor platta, Blanda alla ingredienser till fyllningen och fördela det ovanpå degplattan. Rulla ihop den till en rulle som du försiktigt vrider och formar till en cirkel. Nyp ihop ändarna och låt brödet jäsa ytterligare en halvtimme under bakduk. Pensla med ägg och strö på solrosfrön. Sätt brödet längst ned i ugnen och grädda 5 minuter, sänk sedan till 175 grader och grädda ytterligare 25 30 minuter. Låt brödet svalna innan du skär upp det.


Engelska scones med hallonphilly
(6 små)
Engelska scones är små och runda och har en fylligare smak än de vi är vana vid. Med cream cheese utrörd med hallon blir det en lyxig variant. Självklart passar smör och marmelad lika bra.

4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
50 g rumsvarmt smör
2 msk blonda russin,alt vanliga
1 1/2 dl matlagningsgrädde, alt mjölk
en uppvispad äggula


Till servering:
100 g cream cheese
150 g hallon
2—3 msk flytande honung eller florsocker

Sätt ugnen på 225 grader. Nyp ihop de torra ingredienserna med smöret eller kör i matberedare. Tillsätt russin och grädde och knåda till en smidig deg. Platta ut degen till en platta, ca 2—3 cm tjock och tag ut små rundlar med hjälp av ett kakmått eller ett litet glas. Pensla med äggulan och grädda dem på bakpappersklädd plåt ca 10 minuter tills de fått en vacker färg. Rör ihop cream cheese med de halvtinade hallonen och honung eller florsocker. Servera det till de varma sconesen.


Smulpaj med äpplen, kanel, citron och sesamfrön
Klart att en äpplepaj måste finnas med när vi har så fina svenska äpplen i säsong. Har du inte sesamfrön hemma kan du ta solrosfrön. Citron och kanel är en fin smakkombination till äpplen.

4 urkärnade äpplen i klyftor
1 msk malen kanel
3 msk råsocker
rivet skal av en tvättad citron
1 dl havregryn, gärna fiberhavregryn
1 dl vetemjöl
1/2 dl sesamfrön
1 dl råsocker
rumsvarmt 75 g smör
Vaniljglass eller vaniljsås till servering.


Sätt ugnen på 225 grader. Smöra en ugnsfast form. Blanda äppelklyftorna med kanel, råsocker och citronskal i en skål. Fördela det i den smorda formen. Nyp ihop havregryn, mjöl, sesamfrön, råsocker med smöret till en smulig massa.
Strö det över äpplena och baka pajen 15 20 minuter i mitten av ugnen tills den fått lite färg. Låt svalna lite före servering. Bjud något av förslagen ovan till.
Det sägs att en kinesisk kejsarinna lät sina tjänare gå ut tidigt i gryningen för att samla dagg till hennes morgonte. Så excentrisk behöver man inte riktigt vara. Vanligt kranvatten duger utmärkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!