Även om mitt skördande sträcker sig till att plocka örter på balkongen utnyttjar jag årstidens godsaker till max. Till och med mataffären lockar med lokalt odlade färska rödbetor i knippe och om man har tur finns både gröna bönor och vaxbönor. Men roligast är förstås att gå till torget och handla.
Ute vid vårt torp har vi inget land men en väl så snäll granne. Maud Ingevaldsson ställer generöst upp med sitt land när vi ska fotografera. Det dignar av ärtor, rödbetor, mangold och blommor. Till och med en stolt kronärtskocka växer där.
Jag pallade med mig ett knippe mangold från Mauds land. Väl hemma lagade jag en pastarätt av det jag hade i kylen. Därför finns det inte med på bild. Men det är så enkelt så jag tar det rakt upp och ner här: Du steker mangoldblad i lite olivolja tills de mjuknar. Salta och peppra. Rör ihop en röra av crème fraiche eller ännu hellre ricotta-ost om du har det, hackade inlagda kronärtskockshjärtan och en näve riven parmesan. Rör i det direkt i stekpannan med de stekta mangoldbladen och rör runt tills det blir varmt. Strö på lite flingsalt och dra ett par varv med pepparkvarnen. Servera på rykande varm pasta. Kriminellt gott, som min man brukar säga.
Jag är otroligt förtjust i bondbönor. De är lite pill med tillredningen men det blir liksom en terapi att plocka bönorna ur skidorna. Och när jag tittar in i det sammetslika hölje bönorna ligger inbäddade i på rad med en liten "navelsträng" är det nästan så jag blir religiös. Någon smart måste ju ha kommit på hur man skyddar en liten böna medan den växer sig mogen, tänker jag ödmjukt inför naturens mysterium. Av bönorna gör jag gärna en god pastarätt eller äter dem som kokta med lite god olivolja, flingsalt och lite flagad pecorino-ost.
Så har vi rödbetorna, de söta kraftfulla knölarna som är så goda med något salt. Jag väljer att rosta mina i ugnen med olivolja och flingsalt så sötman framträder ännu mer. Här serverar jag dem med en Västerbottenskräm. De ger en härlig salt kontrast. Antingen äter du dem som tillbehör till exempelvis rökt fisk eller med smågafflar eller cocktailpinnar och du har ett underbart tilltugg före maten.
Lycka är ett eget drivhus fullt med tomater! Av alla de olika sorterna gör jag ett hisnande gott tomatflarn med getost. Ät med dressade fina sallatsblad till lunch eller servera i små bitar som tilltugg eller som förrätt. Gott kallt också.
Liselottes recept
Pasta med bondbönor, citron och parmesan
Sensommarlycka. Så enkelt och så gott.
(4 portioner)
1 kg bondbönor i skida
olivolja
1 ekologisk citron, rivet skal
1 dl flagad parmesan
300 g bred bandpasta
flingsalt och nymald svartpeppar
Sprätta eller klipp upp bönorna längs med. Plocka ur dem ur skidan. Koka upp vatten och koka dem 3-4 minuter. Häll av dem i ett durkslag och spola iskallt vatten över. Kläm ur bönorna ur höljet. Koka pastan och håll varm. Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en panna och värm bönorna hastigt däri. Blanda pastan med lite olivolja och rivet citronskal. Fördela den på fyra tallrikar och toppa med bönor och parmesan. Salta och peppra rejält. Servera direkt.
Rostade rödbetor med Västerbottenskräm
Servera till rökt fisk eller som tilltugg till en drink.
(4 portioner )
1-2 knippe rödbetor
olivolja
flingsalt
Västerbottenskräm
2 dl crème fraiche
1 dl finriven västerbottensost
1 riven vitlöksklyfta
olivolja
nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och klyfta betorna. Lägg dem i en stor ugnsform med lite olivolja och skaka runt. Rosta cirka 25 minuter mitt i ugnen. Salta generöst. Rör ihop ingredienserna till krämen och häll i en skål. Droppa över lite olja och toppa med lite peppar. Servera till betorna.
Tomatflarn med getost
Vackert, gott och frasigt. Underbart som tilltugg eller lättare rätt.
(4 portioner som rätt/8-12 portioner som tilltugg)
500 g blandade tomater
200 g chèvre
1 smördegsark
olivolja
basilikablad
flingsalt och nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 210 grader. Skär tomaterna i skivor och låt de rinna av lite i ett durkslag. Rulla ut smördegen med det medföljande papperet på en plåt. Skiva osten och fördela den över degen. Lägg tomaterna i ovanpå och grädda cirka 25 minuter tills degen fått lite färg. Låt svalna lite, droppa på lite god olivolja, salta och peppra och strö på lite basilikablad. Klipp i rutor och servera.