Nigeriansk proffsmat i Årsta

Många som äter Onu Resenins mat säger att hon måste öppna restaurang. Hon tillbringar mycket tid i köket i Årsta. Nigeriansk mat är ingen snabbmat.

Foto: Patrik Lundin

Mat & dryck2008-01-17 00:01
Onu Resenin låter förnärmad när hon hör att vi redan har ätit. Det skulle vi inte ha gjort. De är sex i familjen, men hon lagar alltid mat till flera, "if anyone is passing by".
Radion spelar rock i köket. På spisen står redan bönpuddingen i små folieförpackningar och kokar i vattenbad. Den förberedde Onu Resenin innan hon gick till sin svenskundervisning. Nigeriansk mat tar lång tid att laga.

En ugnsplåt är fylld av marinerade kycklinglår. De ligger på folie för att spara disk. Detta hushåll måste vara en storkonsument av folie. Plåten åker in i ugnen på tokhög värme, men snart ska temperaturen vridas ned. Det är ett knep för att få kycklingen saftig.
Onu Resenin har arbetat som kock i London. Där bodde hon i många år mellan uppväxten i Nigeria och livet i Sverige. Det var Livets ords bibelskola som lockade henne hit. När hon studerade där trivdes hon och barnen så bra i Uppsala att den finske maken följde efter. Nu har familjen rotat sig i Årsta.
I en stor orangeemaljerad järngryta gör nu Onu Resenin en tomatsås som riset ska få koka i. När löken fräser med paprikan ligger oset tätt i luften. Löken sticker i ögonen.
- Jag brukar låta barnen skala löken så att de gråter, skojar Onu Resenin och går och öppnar ett vädringsfönster.

Hon rör om i grytan och knackar av sleven mot kanten. Det är nästan alltid hon som lagar maten hemma. Maken är en usel kock, säger hon och skrattar.
En del ingredienser är svåra att hitta i Uppsala. För att få tag på torkad fisk till exempel, måste hon åka till en afrikansk affär i Stockholm.
Mått, mängd och tillvägagångssätt sitter i huvudet, så det är inte lätt att översätta matlagningen till recept. Jordnötssoppa är till exempel en komplicerad anrättning.
- Man måste vara med för att lära sig göra jordnötssoppa. Om man inte gör rätt blir det klumpar, säger Onu Resenin med en sakkunnig min.

I Nigeria äter de väldigt mycket sötpotatis, yam. Onu Resenins personliga favorit är pounded yam. Hon förklarar det som ett hårt potatismos. Man äter det med händerna och doppar i en tjock soppa. Sopporna innehåller ofta spenat och andra bladväxter. Det är vanligt att man lägger i både torkad rökt fisk och lamm eller nötkött. Att blanda fisk och kött är gott, intygar Onu Resenin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!