Nästan nyttiga desserter
Efter en tid då svångremmen dragits åt både i ekonomiskt och hälsosamt syfte är det dags att belöna sig med dessert. Det går faktiskt att göra lite smalare och hälsosammare desserter utan att tumma på smaken för mycket.
Smal cheesecake med passionsfrukt.
Foto: Nina Leijonhufvud
Fett är en smakbärare och det är därför det blir godare smak på mat som innehåller mer fett. De färdiga bakverk och desserter som finns att köpa med mindre fett är ofta mer sötade, antingen med socker eller sötningsmedel, för att förstärka smaken.
Om de är sötade med socker blir det i alla fall en kaloririk produkt i slutänden. Innehåller den sötningsmedel är det inte bra heller för det har kroppen svårare att göra sig av med. Frågan är vad som är bäst.
Inte leva asketiskt
Självklart är det bäst att vara sparsam med sötsaker men vem vill leva som en asket? Ibland vill man unna sig något sött. Välj smart som fransyskorna - hellre den äkta varan men i pytteliten mängd. Jag äter till exempel bara mörk fin choklad. Den är så koncentrerad så man bara pallar med en eller max två små bitar. Sedan är sötsuget stillat.
Annars är frukt mitt godis. Färsk som torkad. Torkade ekologiska aprikoser är mitt val i stället för smågodis. Jag äter säkert 5-6 frukter om dagen plus torkad. På så sätt håller jag blodsockret i trim och slipper svackor som resulterar i snabb galopp till godisaffären.
Visst innehåller frukt kalorier men tänk vilka fördelar du får med dig på köpet - fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Handlar du ekologiskt slipper du dessutom massa gifter och du bidrar därmed till en skonsammare miljö.
Frukten förvandlas ibland till ett glas med fruktsallad toppad med lite naturell yoghurt och honung och lite rostade nötter, solros- eller pumpafrön.
Kom inte med undanflykter om att frukt och bär är dyrt. Tänk bara på vad godis, läsk och chips kostar. Det åker ofta ner i kundvagnen utan att man ens blinkar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!