Nära till de lokala smakerna

Runt om Uppsala finns minst tolv bryggerier, ett bränneri och ett destilleri som tillverkar öl, brännvin och whisky.

Mat & dryck2008-10-19 00:00
The 100 mile diet, heter en rörelse i USA. Den går ut på att man ska äta och dricka lokalt producerade varor. 100 engelska miles motsvarar 16,1 mil.
Närmaste vingård från Uppsala sett hamnar tyvärr fyra mil utanför 16-milsradien, Blaxta vingård utanför Flen. Men frukt finns det i alla fall i Norrtelje Brenneris fruktbrännvin.
- Svensk calvados, säger Richard Jansson stolt.

Han driver detta Sveriges första bränneri på frukt och bär tillsammans med hustrun Kristina Anerfält-Jansson. Men det hade varit lättare att starta ett kärnkraftverk, säger han mest på skämt och förklarar att det är trassligt att starta bränneri. 33 myndigheter passerades innan de fick lov att tillverka och sälja sprit. Dessutom är det inget som investerare satsar pengar i.

Om Norrtelje Brenneri inte hade fått in sina fruktbrännvin i Systembolagets sortiment hade det varit svårt att överleva. Den största intäktskällan är dock Ålandsfärjorna. Andra lönsamma kanaler är Bordershop Puttgarten i Tyskland och Arlanda taxfree.
- Men att sälja till restauranger är mycket jobb för lite pengar.
Slottskällan i Uppsala säljer lika mycket genom restauranger som på Systembolaget.
- Vi vill gärna ha två ben att stå på, säger Jacob Lindén, som sköter marknadsföring, produktutveckling och försäljning på Slottskällan.

Nu i oktober gör de sin största lansering hittills. Då kommer en helt ny produkt, Slottslager, in i Systembolagets ordinarie sortiment i 200 butiker.
- Det är stort, säger Jacob Lindén.
Lilla Sandbacka Bryggeri i Sandviken har dock inte bråttom med att sälja sitt öl på Systembolaget.
- Det är dyrt, skrymmande och arbetsintensivt att buteljera, förklarar ägaren och ensamföretagaren Torbjörn Schelin.
Allt hans öl säljs på fat till restauranger och krogar. För att få whisky såld på den svenska marknaden finns dock inte så många andra vis än genom Systembolaget, konstaterar Magnus Dandanell, vd på Mackmyra Svensk Whisky utanför Gävle.

Just nu pågår en översyn av alkohollagen. Kanske öppnas dörren till gårdsförsäljning i framtiden.
- Det vore kul om det går att hitta en form för gårdsförsäljning som fungerar kulturmässigt och värdigt, säger Magnus Dandanell.
Särskilt bra vore det för långväga gäster. Vi som bor i Sverige kan beställa på Systembolaget om vi får smak för någon whiskysort under ett besök på destilleriet. Värre är det om man ska åka hem till Japan dagen därpå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!