Det behövs så lite. Något utöver det vanliga. En omtanke som värmer. En gest som betyder något extra. Ett kort, en ros, ett litet paket. Eller varför inte en middag?
Att laga mat åt någon är att ge en liten bit av sitt hjärta. Det är att bry sig om och lägga ned tid, kraft och ännu mer kraft. Det är kärlek i handling i stället för tomma ord.
Man kan fnysa och håna åt alla hjärtans dag hur mycket man vill och avfärda det som en kommersiell amerikanisering. Men så vadå? säger jag. Vad är det för fult med att vilja hylla den man tycker om lite extra, en dag om året? Och jag säger som jag brukar: ingen har någonsin blivit ledsen av att få en blomma.
Har du någon gång försökt ge dig ut och äta på restaurang på alla hjärtans dag, vet du att det är snudd på kaos. Alla ställen är överbokade, kockarna hinner inte lägga någon större kärlek på maten, den går åt ändå.
Visst är det en vacker gest att bjuda ut din älskling på krogen. Men ännu finare är att själv stå för maten och låta älsklingen i fråga bli uppassad med ett glas champagne och få lägga upp fötterna i soffan medan du står för middagen.
För alla bultande hjärtan därute har jag komponerat en garanterat sensuell meny, som garanterat får smaklökarna att sjunga serenader och förhoppningsvis känslorna att bulta på köpet. Ibland är hemlagat det bästa som finns.
Bjud ut älsklingen en tråkig tisdag i stället. Det blir minst lika uppskattat. (TT)
Recept
Margarita med chili
2 glas, 10 minuter
En frisk och passionerad dryck att börja middagen med.
6 cl limesaft + 1 extra lime
havssalt
chilipulver
2 passionsfrukter
12 cl tequila
6 cl cointreau
12 cl passionsfruktsjuice
is
1 Gnid in glasens kant med en limeklyfta. Häll upp lite salt och chilipulver på ett tefat. Doppa glaskanten i blandningen och ställ sedan in i frysen medan du gör resten.
2 Dela passionsfrukterna på mitten. Gröp ur innehållet ur den ena och häll i en shaker eller liknande.
3 Tillsätt tequila, cointreau, limesaft och passionsfruktsjuice. Skaka väl, sila och häll upp i glas.
4 Tillsätt resten av passionsfrukten och is. Garnera med lime. Du kan också skaka drinken med is och sedan sila och servera den utan is.
Pilgrimsmusslor med brynt salviasmör och bacon
2 portioner, 15 minuter
Pilgrimsmusslor är väldigt lätt att lyckas med, men känns ändå lyxigt och speciellt.
1/2 pkt bacon, 70 g
50 g smör
1 citron
4-6 pilgrimsmusslor
salt
nymalen peppar
1/2 kruka salvia
1/2 dl vitt vin eller champagne
1 Hetta upp en stekpanna och knaperstek baconet. Låt rinna av på hushållspapper och häll av det mesta av fettet.
2 Bryn smör i en kastrull tills det börjar dofta. Riv ned skalet av citronen och pressa i lite saft.
3 Torka av pilgrimsmusslorna med hushållspapper. Salta och peppra. Stek dem i cirka 1 min per sida. Häll över citronsmöret och tillsätt salviablad (spara några) och vin. Låt puttra i 2-3 minuter.
4 Lägg upp på tallrikar, slå över smöret och toppa med baconet brutet i bitar.
5 Garnera med extra salvia.
Lättrimmad torskrygg med smörsås, svamp och forellrom
2 portioner, 40 minuter
Så sensuellt som mat bara kan bli. Bjud på det här och din älskling kommer garanterat att bli salig.
2 bitar ryggfilé av torsk (MSC-märkt) à 150 g
grovt salt
1 tsk maizena
1/2 dl kall vispgrädde
salt
nymalen vitpeppar
1 tsk citronsaft
200 g valfri svamp
1 schalottenlök, finhackad
1 1/2 dl vatten
1/2 msk äppelcidervinäger
75-100 g kylskåpskallt smör + till stekning
1 knippa dill, finhackad
50 g forellrom
1 Lägg upp fisken på ett fat, strö över lite grovt salt och låt ligga i 10 minuter. Skölj av allt saltet med kallt vatten.
2 Rör ut maizena i grädde i en kastrull. Värm upp under vispning till en tjock redning. Tillsätt salt, peppar och citronsaft.
3 Stek cirka 1 deciliter av svampen med schalottenlök i lite smör i en kastrull. Tillsätt vatten och vinäger. Låt koka ihop tills ungefär hälften återstår och sila. Håll varmt.
4 Stek resten av svampen i en panna, smaksätt med salt och peppar och ställ åt sidan.
5 Koka fisken i en ångkoksinsats eller i ett durkslag över sjudande vatten (en pastainsats funkar också) över svag värme tills innertemperaturen blir 50 grader eller tills fisken precis vitnat.
6 Vispa ihop vinägervätskan i kastrullen med maizenaredningen. Tillsätt det kalla smöret lite i taget under ständig vispning.
7 Vänd ned den stekta svampen i såsen tillsammans med dill. Smaka av.
8 Lägg upp en fiskbit på varje tallrik, fördela såsen ovanpå. Garnera med forellrom och extra dill. Servera genast.
9 Kokt potatis och ångad spenat är gott till.
Citronsorbet med champagne, hallon och mynta
2 glas, 5 minuter
Nu har du lagt så mycket krut på middagen att det är tillåtet att fuska lite. Vi utgår från färdig citronsorbet och pimpar den på bästa sätt med champagne.
2 citronskivor
2 kulor citronsorbet
2 dl champagne eller mousserande vin
mörk choklad
färska hallon
färsk mynta
1 Lägg en citronskiva i varje glas. Toppa med en kula sorbet. Häll över champagne. Riv över lite mörk choklad.
2 Garnera med hallon och myntablad.