Mycket och majonnäs

Fikavärdarna på Norrlands nation gör smörgåstårtor som de vet går hem hos studenterna på lördagsfikat. Mycket majonnäs och cremefraiche är en av hemligheterna. Och att bitarna är generöst tilltagna.

Tobias Larsson, Agata Kubiak, Johan Toreberg och Amelie Lind.

Tobias Larsson, Agata Kubiak, Johan Toreberg och Amelie Lind.

Foto: Tor Johnsson

Mat & dryck2009-04-02 07:00
Nästan noll erfarenhet av bak och matlagning är inget hinder för att få jobba som fikavärd på Norrlands nation. Det enda som krävs är vilja och intresse.
- Man får lära sig efterhand. Det här är en jättebra skola om man vill söka sig vidare i restaurangbranschen, framför allt när man söker sommarjobb, säger Agata Kubiak och skär upp röd paprika i små bitar.

Paprikabitarna rör hon ihop med skuren rökt skinka, majonnäs och cremefraiche och lägger som fyllning i en av smörgåstårtorna som hon hittat på receptet till själv.
Det är fredag eftermiddag och tillsammans med tre andra fikavärdar förbereder hon fikat till dagen därpå.
Köket är litet, man får hålla sig på sin plats för att inte stöta ihop med de andra som jobbar i köket. Men det funkar bra, tycker Agata Kubiak, eftersom alla vet vad som ska göras.

Norrlands var den första nationen att servera lördagsfika, året var 1957. Sedan dess har traditionen med hembakta bakverk, kakor, mackor och smörgåstårtor vuxit till en institution.
En halvtimme innan kaféet öppnar på Västra Ågatan 14 brukar kön ringla lång av studenter, före detta studenter, univeritetsanstälda och en och annan "vanlig" Uppsalabo.
- Man behöver inte ha kårleg för att ta sig en fika, något som ganska få känner till, säger Tobias Larsson, som varit fikavärd i ungefär en termin.

Det som lockar hundratals fikasugna är hembakt, de låga priserna och de generöst tilltagna bitarna.
- Studenter är ganska traditionsbundna och gillar sådant som de känner igen. Det ska vara den klassiska smörgåstårtan, matiga mackor med köttbullar och rödbetsröra, chokladkakor och hallongrottor, säger Tobias Larsson.
Han och de andra fikavärdarna gör fem smörgåstårtor, 100 mackor, dubbla uppsättningar av nio sorters bakverk och en hel del chokladbollar, hallongrottor och vetelängder. Allt bakas från grunden med färska råvaror.

Det mesta går åt på mindre än en timme. Smörgåstårtorna först, liksom kladdiga chokladkakor som nästan rinner över kanten.
- Faktum är att ju kladdigare en kaka är, desto fortare tar den slut, säger Johan Toreberg.
Han bakade en chokladkaka för några veckor och missade att ha i alla äggen. Den blev väldigt lös men gick åt direkt.




RECEPT



Morotskaka

Ingredienser:
3 deciliter socker
2 deciliter rapsolja
3 ägg
1 näve valnötter
3 morötter, riv först
4 deciliter vetemjöl
1 tsk bakpulver
En halv tsk salt
Och så lite kanel


Glasyr:
200 g philadelphiaost
Saft från en citron
Socker efter smak, helst florsocker.


Gör så här:
Rör ihop socker, matolja och ägg, tillsätt övriga ingredienser, en i taget, rör till jämn smet utan klumpar. Smöra och bröa en form. Ner med smeten. In i ugnen, 180 grader i cirka en timme. Kolla med gaffel när den är färdig. Gaffeln ska inte bli kladdig när man sticker ner den i kakan.
Rör ihop glasyren tills den ser trevlig ut.
Sätt glasyr på kakan.
Ät kaka. Var glad!


Club Curry - Smörgåstårta (10-12 bitar)

Ingredienser:

Lager 1:
5 msk cremefraiche
2 msk majonnäs
4-5 kycklingbröst
Några knippen hackad persilja
1 hackad lök
salt

Lager 2:
5 msk cremefraiche
2 msk majonnäs
3 äpplen
Curry
Salt
En halv purjolök

Lager 3:
5 msk cremefraiche
2 msk majonnäs
Paprikapulver
Salt
Peppar
0,5 kg bacon


Gör så här:
Börja med att slänga in kycklingen i ugnen och strimla och steka baconen. Låt svalna och skär upp kycklingen i tärningar. Tärna även äpplena, hacka lök, purjolök och persilja. Därefter är det bara blanda till rörorna till de olika lagren.

Montering av tårta:
Vitt bröd (fungerar med vanlig färdigskivad toast men landgångar eller speciellt bröd som är gjort för smörgåstårta är förstås att föredra).
Lägg ut ett lager bröd på en bricka. Förbered dig på att det kommer bli kladdigt. Lägg ut brödet så det blir en kvadrat eller rektangel. Därefter lager 1. Sedan ett lager bröd, lager 2, bröd, lager 3 och ett sista lager bröd. Om du gjort rätt så kommer tårtan se ut lite som v-dala. Som ett stort fyrkantigt betongblock med andra ord.

Garnering:
Ta fram tillräckligt med cremefraiche för att täcka tårtan. Rör ihop med gurkmeja och lite curry så att cremefraichen får en trevlig gul färg. Bred ut blandningen så att den täcker tårtan.
Skär upp den i fyrkantiga bitar. Dekorera med apelsin som du har skurit i trevliga halvmånar, gurka som du konstnärligt har snittat upp tillsammans med tomat. Och så lite bladpersilja förstås.


Vegetarisk smörgåstårta (12 -15 bitar)

Ingredienser:
Botten till smörgåstårta (långbröd eller vanlig formfranska).
1 liter cremefraiche
1/2 deciliter pesto
100 g fetaost
50 g soltorkade tomater (på burk i olja)
1 kruka färsk basilika
2-3 tomater
En halv gurka
Salt och peppar
samt valfri dekoration (till exempel oliver, basilika, lime)


Gör så här:

Lager 1:
Smula ned fetaosten med hackad basilika och soltorkade tomater blanda i 2,5 deciliter cremefraiche.

Lager 2:
Finhacka tomaterna och gurkan blanda med 2,5 deciliter cremefraiche.
Krydda med salt och peppar efter smak

Lager 3:
Blanda pesto med 2,5 deciliter cremefraiche

Lägg ut formfranskan (eller det du har till botten för smörgåstårtan)
Bred ut det första lagret. Lägg på formfranskan på det första lagret. Bred sedan ut andra lagret osv. Lägg ett lager formfranska överst när alla lager är på.
Dekorera nästa dag innan servering:
Ta resterande cremefraiche och bred ett jämt lager som täcker hela tårtan. Dekorera på valfritt vis med t ex oliver, hela basilikablad, eller lime.


Citronmarängpaj

Ingredienser:

Pajdeg:
150 g smör
3 deciliter mjöl
1 deciliter socker
0,5 deciliter krossade digestivekex

Fyllning:
250 g cream cheese
Citronsaft efter smak
Socker efter smak, cirka 0,5 deciliter
2 ägg
1 msk vetemjöl

Maräng:
4 äggvitor
2 deciliter strösocker


Gör så här:
Tryck ut pajdegen i en passande form
Elvispa ihop degen, ner i formen, ugn 175 C, 15 min.
Om man vill kan man breda ut ett lager citronmarmelad på pajen innan man lägger på fyllningen. Sen gör man marängen.
Vispa länge. Häll över pajen och in i ugnen igen 175 C, 15 min eller tills marängen blivit gyllenbrun.


Pannacotta

Ingredienser:
5 deciliter grädde
1 deciliter socker
1 msk vaniljsocker
3 gelatinblad
1 kartong frysta björnbär


Gör så här:
Lägg gelatinbladen i vatten och låt stå enligt anvisningar på förpackningen.
Koka upp grädden, bränn inte fast i botten. Häll i socker och vaniljsocker. Låt svalna en aning
Krama ur gelatinbladen och lagg i kastrullen.
Vispa en stund. Häll upp blandningen i formar. Låt svalna. Läs en god bok.
Koka tinade björnbär med lite socker.
Häll björnbären på pannacottan som nu har stelnat efter att ha stått kallt ett par timmar. Men godast är förstås färska bär. Garnera med en myntakvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!