Musselsoppa med tomat och saffran
(4 portioner)Grundrecept på musselkok:1 kg blåmusslor, tvättade2 gul lök2 vitlöksklyftor1 morot1 selleristjälk1 msk rapsolja1 msk smör2 dl torrt vitt vinSoppa:8 dl stark fiskbuljong1 kuvert saffran, 1/2 g1 burk körsbärstomater2 1/2 dl grädde av valfri sort1/2 kruka persiljasalt, nymalen vitpeppar, 1 nypa socker
1) Hacka lök, vitlök, morot och selleri fint.
2) Bryn det i lite olja i en stor gryta. Tillsätt vinet och låt det koka upp. Häll i buljongen och låt det koka med lock i ca 5 minuter.
3) Lägg i de förberedda (se bildbeskrivning ovan) musslorna och lägg på locket, låt det få ett snabbt uppkok så att musslorna öppnar sig. Släng de som inte öppnar sig. Om du vill göra soppa: Tag upp musslorna med hålslev och ställ åt sidan.
4) Tillsätt saffranet och låt musselbuljongen fortsätta koka utan lock tills 2/3 återstår. Tillsätt tomaterna och krossa dem lätt med en sked mot kastrullens sidor. Häll i grädden och låt det sjuda i 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker.
5) Lägg i musslorna med skal samt persiljan. Ös upp musselsoppan i skålar och servera genast med gott bröd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!